En større matkrise vil komme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagens matkrise på grunn av den kraftige prisstigningen kan gli over. Matproduksjonen er større nå enn de siste årene, og det er store muligheter for å øke matproduksjonen med enkle og billige metoder. Gjennomsnittlig er økologiske avlinger i verden 132 % større enn dagens produksjonsnivå i følge FNs organisasjon for mat og landbruk, FAO. Med støtte til og opplæring av fattige småbønder, kan Afrika og andre regioner med underskudd på mat, få matoverskudd. Jordbruksland som ligger brakk kan også tas i bruk.

Likevel er det mørke utsikter. Fortsatt vil mer enn 850 millioner mennesker sulte, og det er mange faktorer som tilsier at en mye djupere, mer langvarig og langt alvorligere matkrise er under oppseiling.

Det er behov for økt matproduksjon fordi verdens befolking vil øke med ca. 75 millioner mennesker hvert år fram til 2020 og fordi velstandsutviklingen i deler av verden, spesielt i India og Kina, fører til økt kjøttforbruk som i sin tur krever økt kornproduksjon. FAO mener det er behov for å øke matproduksjonen med 60 % i perioden 2000 til 2030. Samtidig trues matproduksjonen i mange deler av verden på grunn av klimaendringene. I store deler av Afrika kan matproduksjonen bli halvert fram til 2020. I tillegg vil storsatsing på produksjonen av biodrivstoff redusere matproduksjonen i mange land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer