En strukturert anarkist. Og folkelig poet

Den store Lawrence Ferlinghetti runder 100 år, Jan Erik Vold skriver om ham, eksklusivt for Dagbladet.

FEIRES I HJEMBYEN: Lawrence Ferlinghetti runder 100 år søndag førstkommende. I strøket rundt hans fantastiske City Lights Bookstore i San Francisco er det duket for minst tre dager med feiring og det er klart at byen vil innføre en Ferlinghetti-dag. Foto: NTB Scanpix.
FEIRES I HJEMBYEN: Lawrence Ferlinghetti runder 100 år søndag førstkommende. I strøket rundt hans fantastiske City Lights Bookstore i San Francisco er det duket for minst tre dager med feiring og det er klart at byen vil innføre en Ferlinghetti-dag. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Lawrence Ferlinghetti, USA-poeten med det folkelige uttrykk og det radikale hjertet, fyller 100 søndag 24. mars – også i Oslo merket vi oss navnet tidlig. Kate Næss var den som først oversatte ham – diktene var så friske og frivole at de forårsaket interpellasjon i Stortinget av Nobelkommiteens Aase Lionæs, meget fortørnet, etter at et dikt tidlig på 1960-tallet ble lest i NRK – et av de første «angrep» på moderne lyrikk i vår riksforsamling:

hva skulle a si til bruttern

hva skulle a si

til friertypen

hva skulle a si til muttern

etter den gangen

hun lå på elvebredden

blant blomster og bregner

som bølget

når mann hennes heiv etter pusten

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.