Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Landmaktutredningen:

En styrket landmakt

Denne planen vil gi en mer mobil landmakt med kortere responstid, tilpasset et endret trusselbilde.

FORSVARSMINISTER: Ine Marie Eriksen Søreide har lagt fram en proposisjon som vil modernisere og styrke Hæren.
FORSVARSMINISTER: Ine Marie Eriksen Søreide har lagt fram en proposisjon som vil modernisere og styrke Hæren. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hæren og Heimevernet er ikke rustet for moderne forsvar. Landmakten er blitt nedprioritert lenge og har tapt kampene om de store pengene – som i stedet har gått til nyanskaffelser som kampfly, til marinen og til etterretning. Tilbake står to store organisasjoner med lang responstid, gammelt utstyr og uten luftvern. Derfor var det riktig med en egen landmaktutredning. Fredag presenterte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide forslaget til omstilling.

Hæren blir modernisert og styrket. Regjeringen vil ha økte ressurser og permanent tilstedeværelse i Finnmark. Der får Hæren og Heimevernet felles ledelse og en ny kavaleribataljon, en styrking av HV17 og av Grensevakten. Telemark-bataljonen beholdes i fullt omfang og skal få kortere responstid. En ny og utvidet verneplikt, som vil gi økt reaksjonsevne og tilgjengelighet, skal følges av incentiver som mer penger, studiepoeng og rett til utdanning. Hæren får endelig et høyst nødvendig kampluftvern igjen. De får også nye stridsvogner, artilleri og på sikt langtrekkende våpensystemer. Totalt sett vil denne planen gi en mer mobil landmakt med kortere responstid, tilpasset et endret trusselbilde. Utredningen har innenfor rammene Stortinget har vedtatt vist at det er mulig å gjøre store anskaffelser og viktige prioriteringer.

Likevel kan Stortinget ende på en ytterligere økning. Selv om Arbeiderpartiet var med på å fastsette rammene gjennom behandlingen av Langtidsplanen for Forsvaret, åpnet leder Anniken Huitfeldt i utenriks- og forsvarskomiteen for økte bevilgninger allerede onsdag. Også de andre opposisjonspartiene har kritiske merknader som kan føre til at stortingsbehandlingen vil gi enda mer ressurser til landmakten. Debatten går allerede om helikoptre, bataljonen i Troms og om økt bemanning, særlig i HV.

Utredningen vier mye plass til å begrunne manglende prioritering av helikoptre til Hæren, et viktig ankepunkt for opposisjonen. Nye helikoptre vil koste dyrt og komme på toppen av allerede storstilte innkjøp. Alternativet, å beholde Bell-helikoptrene til bruk for Hæren i nord framfor å flytte dem til Rygge, vil svekke den viktige satsingen på spesialstyrkene. Det er en omprioritering med konsekvenser, selv om den ikke vil velte landmaktutredningens hovedlinjer.

Eventuelle økte rammer bør heller gå til en raskere tildeling av ressursene og bedre bemanning. Siden utredningen prioriterer anskaffelser, vil økte rammer kunne gi klart økt operativ effekt. Det er en fornuftig prioritering hvis Stortinget vil legge enda mer penger på bordet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!