LEDER

Landmaktutredningen:

En styrket landmakt

Denne planen vil gi en mer mobil landmakt med kortere responstid, tilpasset et endret trusselbilde.

FORSVARSMINISTER: Ine Marie Eriksen Søreide har lagt fram en proposisjon som vil modernisere og styrke Hæren.
FORSVARSMINISTER: Ine Marie Eriksen Søreide har lagt fram en proposisjon som vil modernisere og styrke Hæren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Hæren og Heimevernet er ikke rustet for moderne forsvar. Landmakten er blitt nedprioritert lenge og har tapt kampene om de store pengene – som i stedet har gått til nyanskaffelser som kampfly, til marinen og til etterretning. Tilbake står to store organisasjoner med lang responstid, gammelt utstyr og uten luftvern. Derfor var det riktig med en egen landmaktutredning. Fredag presenterte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide forslaget til omstilling.

Hæren blir modernisert og styrket. Regjeringen vil ha økte ressurser og permanent tilstedeværelse i Finnmark. Der får Hæren og Heimevernet felles ledelse og en ny kavaleribataljon, en styrking av HV17 og av Grensevakten. Telemark-bataljonen beholdes i fullt omfang og skal få kortere responstid. En ny og utvidet verneplikt, som vil gi økt reaksjonsevne og tilgjengelighet, skal følges av incentiver som mer penger, studiepoeng og rett til utdanning. Hæren får endelig et høyst nødvendig kampluftvern igjen. De får også nye stridsvogner, artilleri og på sikt langtrekkende våpensystemer. Totalt sett vil denne planen gi en mer mobil landmakt med kortere responstid, tilpasset et endret trusselbilde. Utredningen har innenfor rammene Stortinget har vedtatt vist at det er mulig å gjøre store anskaffelser og viktige prioriteringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer