DEBATT

BASEPOLITIKK:

En styrket sikkerhetsgaranti

Vi kan aldri motstå en større trussel alene.

OVERVÅKER: Et Orion-fly står parkert utenfor en av hangarene på Andøya flystasjon. Nå får forsvaret nye overvåkingsfly som samles med kampfly på Evenes for å gi best mulig forsvarseffekt, skriver artikkelforfatter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
OVERVÅKER: Et Orion-fly står parkert utenfor en av hangarene på Andøya flystasjon. Nå får forsvaret nye overvåkingsfly som samles med kampfly på Evenes for å gi best mulig forsvarseffekt, skriver artikkelforfatter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kommentar i Dagbladet forrige mandag kommer John O. Egeland med velkjente påstander fra norsk ytre venstreside om at alliert trening i Norge er i strid med basepolitikken. Han mener samtidig at det norske Forsvaret svekkes. Begge deler er feil.

Det er positivt at Egeland tar til orde for å styrke Forsvaret. Denne regjeringen har satset stort på nettopp det. Poenget Egeland dessverre går glipp av er at vårt forsvar aldri vil kunne bygges opp til et nivå hvor vi kan motstå en større trussel alene. Dette er grunnen til at vi er med i NATO, og at vi har vært det siden 1949.

Gjennom langtidsplanen for Forsvaret tilføres 180 milliarder kroner ekstra over de neste 20 åra. Forsvaret skal gjennom en kraftig modernisering. Det tar tid å gjennomføre alle prosjektene, men det går i riktig retning. Flyttingen av overvåkingsfly fra Andøya til Evenes er for eksempel ikke en svekkelse, slik Egeland hevder. Forsvaret får nye overvåkingsfly som samles med kampfly på Evenes for å gi best mulig forsvarseffekt.

Den styrkingen av Forsvaret som er i gang, er ikke noen motsetning til alliert trening. Et styrket norsk forsvar og et tett forsvarssamarbeid øker våre alliertes evne til komme oss til unnsetning og vår evne til å motta bistand. Dette bidrar igjen til en troverdig sikkerhetsgaranti som gir oss nasjonal styrke til å stå imot forsøk på politisk press og påvirkning. Alliert trening i Norge er derfor den beste garantien for fortsatt nasjonal selvstendighet og sikkerhet, ikke det motsatte, slik Egeland hevder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer