LEDER

En svak UD-analyse

Det lukter kampanjejournalistikk av VGs presentasjon av internt UD-notat.

OSLO 20151229

Børge Brende intervju på sitt kontor på Utenriksdepartementet.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OSLO 20151229 Børge Brende intervju på sitt kontor på Utenriksdepartementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

VG presenterer med brask og bram et «hemmelig UD-notat om flyktningkrisa» som tegner «et mørkt og dramatisk bilde av hvordan flyktningkrisen kan utvikle seg i tiden framover.»

Har VG latt seg bruke? Det lukter kampanjejournalistikk lang vei, når det interne notatet fra Utenriksdepartementet blir slått stort opp, samme dag som regjeringen skal overbevise støttepartiene om at deres tøffe linje i flyktningpolitikken er nødvendig.

Offentlig søkelys på myndighetenes praksis er nesten alltid bra. Men som Henrik Thune, forsker, tidligere UD-ansatt, og nå ass.dir. i Norsk ressurssenter for fredsbygging, skriver i Aftenposten, er det en merkelig vurdering å slå opp akkurat denne analysen på den måten VG gjør.

For dokumentet VG gjør til forsidestoff, er ikke en offisiell analyse fra UD. Som Thune skriver, er det heller ikke «et UD-dokument basert på informasjon og kunnskap som verden utenfor UD ikke har. Dette er heller ingen analyse basert på vitenskapelig innhenting av data og kilder. Det er ikke engang et notat som var klarert eller signert UD, før det ble referert av VG, og politisert.» «Hvorfor ble notatet lekket akkurat nå?» er, ifølge Thune, det interessante spørsmålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer