Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En svakhet ved Spellemann-systemet

P3-musikksjef og musikkmanager reagerer på regelverk.

BLANT FJORÅRETS BESTE: Dagbladet kåret André Brattens (hovedbildet) debutalbum til et av fjorårets ti beste norske album uansett sjanger, men ble ikke påmeldt Spellemann angivelig på grunn av en feil. Mats Borch Bugge (innfelt til venstre) og Morten Andreassen (innfelt til høyre) reagerer på at fagjuryene selv ikke kan hente inn utgivelser som ikke er påmeldt til Spellemann-vurdering.
BLANT FJORÅRETS BESTE: Dagbladet kåret André Brattens (hovedbildet) debutalbum til et av fjorårets ti beste norske album uansett sjanger, men ble ikke påmeldt Spellemann angivelig på grunn av en feil. Mats Borch Bugge (innfelt til venstre) og Morten Andreassen (innfelt til høyre) reagerer på at fagjuryene selv ikke kan hente inn utgivelser som ikke er påmeldt til Spellemann-vurdering. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To Spellemann-jurymedlemmer, uavhengig av hverandre, har trukket seg fra juryen som skal kåre årets elektronikaalbum.

Grunnen var at oslodisco-artisten André Bratten ikke var påmeldt, angivelig på grunn av en teknisk detalj, noe som gjeldende Spellemann-reglement gjør at utgivelsen hans «Be A Man You Ant» ikke kan nomineres.

- Trenger diskusjon Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3, sier at det er en svakhet ved Spellemann-systemet at utgivelser må være påmeldt av artist, management eller plateselskap for å kunne nomineres.

De respektive Spellemann-juryene er anonyme, møtes aldri og baserer nominasjonene sine utelukkende på poenggivning.

- Jeg tenker at de, etter poenggivningen, kan ha en kvalitativ diskusjon i hver enkelt jury, der de kan diskutere seg fram til om det er noen mangler som må rettes opp i. At dette ikke er mulig, mener jeg elektronikasjangeren har lidd under i år, sier Borch Bugge til Dagbladet.

P3-sjefen er selv med på å arrangere den «konkurrerende» prisutdelingen P3 Gull, som, i likhet med Spellemann, også sendes på NRK.

- At man i en jury kan komme sammen og diskutere resultatet, mener jeg hever kvalitetssikringen betraktelig. Det er ofte enklere å sjekke om ting henger på greip om man kan gå inn og diskutere nominasjonene i etterkant av poenggivningen til jurymedlemmene, sier Borch Bugge.

Han nevner britiske Mercury Prize og Nordic Music Prize som eksempler på priser som ikke baserer seg på påmelding av aktørene selv.

TRAKK SEG: Siri Narverud Moen. Foto: Nina Holtan
TRAKK SEG: Siri Narverud Moen. Foto: Nina Holtan Vis mer

- Å stole på de respektive juryenes fagkompetanse kan være med på å gjøre Spellemannprisen viktigere.

Samlende arrangement Karpe Diem- og Marit Larsen-manager Morten Andreassen er enig med Borch Bugge i at fagjuryene skal ha mulighet til å hente inn utgivelser de mener bør være med i vurderingen til Spellemann-nominasjon.

- Selvfølgelig skal en fagjury kunne nominere artister til Spellemann. Det er eneste måten å lage et samlende arrangement for og med alle - ikke bare dem som husker frister, er velorganiserte eller har riktige relasjoner. Hvis ikke beste kandidat vinner, er det samme hvem som vinner, skriver han på Facebook.

Det var P3-programleder Christine Dancke og Slottsfjell-ansatt Siri Narverud Moen som trakk seg fra Spellemanns elektronikajury fordi André Brattens debutalbum ikke kunne vurderes til nominering.

Spellemann-styreleder Marte Thorsby sier at prisutdelinga vil belage seg på aktiv påmelding fra artist, management eller plateselskap slik at det skal være likt for alle.

- Spellemann har etterhvert blitt et stort arrangement, og i år er det påmeldt over 730 album i de ulike kategoriene. For å bli påmeldt må albumet registreres og påmeldingsavgift betales innen fastsatte frister. Fristene blir annonsert på alle tenkelige måter. Og med så stor mengde album og svært tett tidsskjema er vi nødt til å forholde oss til de fastsatte fristene. Enda viktigere er at alle må behandles likt. Det er alltid noen som av ulike grunner oversitter fristene, det gjelder flere album også i år. Og vi kan ikke akseptere ett album som har oversittet fristen, og ikke andre. Av samme grunn kan heller ikke Spellemann selv be om at album meldes på, da vi ikke kan risikere å etterspørre noen album og ikke andre. Ansvaret for påmelding og betaling må ligge hos artist, management eller plateselskap.

TRAKK SEG: Christine Dancke. Foto: Kim Erlandsen/NRK
TRAKK SEG: Christine Dancke. Foto: Kim Erlandsen/NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!