KOMMENTARER

Ny, svart agent 007:

En svart, kvinnelig agent er kjærkommen - men James Bond kunne forblitt 007

Det var ikke det at James Bond var mann som var problemet.

MASKULIN SERIE: Maskuliniteten har alltid vært en tydelig egenskap hos James Bond (Daniel Craig, i midten), men nå er det en svart kvinne (Lushana Lynch, t.h.) som tar over det berømte agentnummeret 007. Foto: Dave Allocca / StarPix / Rex / NTB Scanpix
MASKULIN SERIE: Maskuliniteten har alltid vært en tydelig egenskap hos James Bond (Daniel Craig, i midten), men nå er det en svart kvinne (Lushana Lynch, t.h.) som tar over det berømte agentnummeret 007. Foto: Dave Allocca / StarPix / Rex / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De siste tiårene er det som om James Bond har vært et fort i en kulturell krig, som forskjellige polemiske hærstyrker har prøvd å innta. Den verdensvante, erkebritiske alfahannen, med vakre og utskiftbare kvinner i armene, har selv blitt et trofé å erobre: Er det ikke på tide at agent 007 blir svart? Homofil? Kvinne? Nå kan erobrerne heise flagget: Fra og med neste Bond-film kommer agent 007 til å være en svart kvinne, spilt av Lashana Lynch, mens en pensjonert versjon av James selv fremdeles kommer til å bli spilt av Daniel Craig.

At agentfilmen som sådan blir mer mangfoldig, er et gode. Det er lett å se for seg at Lynch, som var et karismatisk innhopp i den litt flate superheltfilmen «Captian Marvel» tidligere i år, vil overbevise som hemmelig agent. Daniel Craig har dessuten sutret over Bond-rollen i mange år allerede. Det er også en langt bedre løsning enn å bare gjøre Bond til kvinne, til den «Jane Bond» som pressgruppene har drømt om lenge.

For det er grenser for hvor mye man kan forandre eller «oppdatere» en popkulturell helt før man i praksis har gjort ham ugjenkjennelig. Rollen James Bond kunne enkelt vært overtatt av en ikke-hvit skuespiller, men kunne ikke like smidig blitt homofil eller kvinnelig - fordi det heterofile og mannlige er et av rollens mest markante opprinnelige karaktertrekk, mens hudfargen er uvesentlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer