KOMMENTARER

En svensk rysare

Sverigedemokraterna kan bli valgets vinner neste helg. Svenskene er klare for regjeringsskifte og selvransakelse, skriver Marie Simonsen.

VALGVINNER:  Med en oppslutning på rundt ti prosent kan Sverigedemokraterna bli Sveriges tredje største parti i valget neste helg. Her driver partileder Jimmie Åkesson valgkamp på Eidsvolls plass tidligere i høst. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VALGVINNER: Med en oppslutning på rundt ti prosent kan Sverigedemokraterna bli Sveriges tredje største parti i valget neste helg. Her driver partileder Jimmie Åkesson valgkamp på Eidsvolls plass tidligere i høst. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For et par uker siden holdt statsminister Fredrik Reinfeldt en tale som vakte oppsikt og har vært gjenstand for ulike analyser. I talen ba han svenskene "åpne sine hjerter" for tragedien i Syria. Han ønsket at Sverige skulle forplikte seg til å ta imot enda flere kvoteflyktninger. Sverige er som kjent allerede det landet i Europa som tar imot flest flyktninger derfra.

Reinfeldt mente det var i Sveriges ånd, en humanitær nasjon som gjennom århundrer har vokst og tjent på åpenhet. Talen ble hyllet som dristig like før et valg, hvor Sverigedemokraterna (SD) lå godt an. I opposisjonen var det likevel de som mente talen var en avledningsmanøver fra det de mener er valgets kjernesaker; høy arbeidsledighet, økte klasseskiller, en svekket skole og velferdsstat.

De mest konspiratoriske mente at Reinfeldt til og med så seg tjent med å styrke SD, fordi det ville svekke de rødgrønne, tross at han stadig gjentar at hans mål er å hindre at SD får innflytelse. Mistanken sier mye om hvilken mistillit det er mellom svensk høyre- og venstreside, langt sterkere enn i mer pragmatiske Norge, men forteller også at svensk politikk fortsatt sliter med å takle SDs fremgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer