En svensk rysare

Sverigedemokraterna kan bli valgets vinner neste helg. Svenskene er klare for regjeringsskifte og selvransakelse, skriver Marie Simonsen.

 VALGVINNER:  Med en oppslutning på rundt ti prosent kan Sverigedemokraterna bli Sveriges tredje største parti i valget neste helg. Her driver partileder Jimmie Åkesson valgkamp på Eidsvolls plass tidligere i høst. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VALGVINNER: Med en oppslutning på rundt ti prosent kan Sverigedemokraterna bli Sveriges tredje største parti i valget neste helg. Her driver partileder Jimmie Åkesson valgkamp på Eidsvolls plass tidligere i høst. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Kommentar

For et par uker siden holdt statsminister Fredrik Reinfeldt en tale som vakte oppsikt og har vært gjenstand for ulike analyser. I talen ba han svenskene "åpne sine hjerter" for tragedien i Syria. Han ønsket at Sverige skulle forplikte seg til å ta imot enda flere kvoteflyktninger. Sverige er som kjent allerede det landet i Europa som tar imot flest flyktninger derfra.

Reinfeldt mente det var i Sveriges ånd, en humanitær nasjon som gjennom århundrer har vokst og tjent på åpenhet. Talen ble hyllet som dristig like før et valg, hvor Sverigedemokraterna (SD) lå godt an. I opposisjonen var det likevel de som mente talen var en avledningsmanøver fra det de mener er valgets kjernesaker; høy arbeidsledighet, økte klasseskiller, en svekket skole og velferdsstat.

De mest konspiratoriske mente at Reinfeldt til og med så seg tjent med å styrke SD, fordi det ville svekke de rødgrønne, tross at han stadig gjentar at hans mål er å hindre at SD får innflytelse. Mistanken sier mye om hvilken mistillit det er mellom svensk høyre- og venstreside, langt sterkere enn i mer pragmatiske Norge, men forteller også at svensk politikk fortsatt sliter med å takle SDs fremgang.

Jimmie Åkesson og hans parti har vært behandlet som paria fra høyre til venstre, også i svensk media, som i hovedsak sympatiserer med høyre. Å høre Åkesson er som å høre Carl I. Hagen i forrige århundre; han snakker om de eldre som er bekymret for det nye flerkulturelle samfunnet, om hvordan Sverige bruker milliarder på asylsøkere, men lar de gamle gå for lut og kaldt vann, kan vi ikke hjelpe dem der de er? Det hjelper ikke at Löfven peker på at det er skattekutt som har ført til velferdskutt, ikke flyktninger.

I Sverige, hvor r-ordet ikke er tabu, møter Åkesson anklager om rasisme med indignasjon: Er ti prosent av befolkningen rasister, spør han, og det må jo straks politikere på valg benekte.

SD ligger an til å få ti prosent oppslutning og kan dermed bli Sveriges tredje største parti og en av valgets vinnere. I går avslørte magasinet Expo at en lokal partitopp (Sverige har riks- og lokalvalg samtidig), hadde på seg et armbind med hakekors på fest, men selv påminnelser om partiets nynazistiske røtter skremmer ikke nye velgere.

Svensker, som geberder seg over at nordmenn har gitt Frp regjeringsmakt, er i ferd med å våkne opp til en ny virkelighet. Der nazister marsjerer i gatene, bør det kanskje ikke overraske at ekstremhøyre har fotfeste, men det utfordrer det svenske selvbildet som Reinfeldt tegnet i sin tale. Siden alliansen gjør et dårlig valg — Moderaterna har gått tilbake rundt 10 pp, mens Folkpartiet og Centern som vanlig er rundt sperregrensen — får likevel ikke SD drømmeposisjonen som "vågmästare" og må i stedet belage seg på nye fire år som misnøyens mester.

Sosialdemokratene tar tilbake makta. Det er det eneste som er som før i svensk politikk. Fosterbarnet og sveiseren Stefan Löfven blir landets neste statsminister. Ellers er det meste mot normalt i folkhemmet.

Etter åtte år med Reinfeldt, har velgerne fått nok av blå politikk. Forklaringen er ikke bare slitasje, men ligger i en måling fra Novus Opinion i fjor: Rundt 60 prosent sa velferdstjenester er blitt dårligere eller mye dårligere under de blå. Bare 4-5 prosent var mer fornøyd. Den svenske skolen har rast i rangeringer som Pisa, men når Löfven sier han vil reversere privatiseringen, blir han minnet om det irreversible i en slik reform. Skal tusenvis av elever møtes av en lapp på skoleporten: Stengt på grunn av ideologi?

Misnøyen med de blå har ikke ført til at velgerne flokker til sosialdemokratene som før. Sossarna kan tvert imot vinne makta, men tape valget. I de siste meningsmålingene ligger partiet, som har hatt tre partiledere de siste fire åra, an til å gjøre det dårligste valget siden før kvinner fikk stemmerett. Det vil si rundt 30 prosent. Med andre ord, svenske storebror er blitt som lillebror Ap.

Löfven belager seg på å regjere med Miljøpartiet, som er den andre vinneren i valget. Miljøpartiet er et urbant fenomen og ligger slett ikke til venstre i alle spørsmål. Blant annet har det stemt for både privatisering og det omstridte Rut-fradraget. Samtidig må han støtte seg på Vänstern og kanskje Feministisk Initiativ, som kan ta etter Venstre og KrF i kravstorhet, om ikke politikk.

Regjeringsskifte blir det i Sverige, men utfallet blir likevel en rysare.       

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.