Anmeldelse: Lisa Aisato, Livet - illustrert

En svimlende karriere

Lisa Aisato har samlet høydepunkter fra en bemerkelsesverdig illustratør-karriere i ny praktbok for voksne.

STORE FORVENTNINGER: Illustratør og forfatter Lisa Aisato har blitt en favoritt hos mange lesere. Illustrasjon fra boka
STORE FORVENTNINGER: Illustratør og forfatter Lisa Aisato har blitt en favoritt hos mange lesere. Illustrasjon fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forventningene til Lisa Aisatos første bildebok for voksne, «Livet – illustrert», er skyhøye. Et førsteopplag opp mot 20 000 vitner om håp om svimlende salgstall, og bokhandlerne melder om utålmodige kunder som har forhåndsbestilt boka.

Nyheten om at fjorårets suksess «Snøsøsteren», skrevet av Maja Lunde og illustrert av Aisato, blir Hollywood-film, bidrar til interessen. Det gjør også de glitrende bøkene Aisato har illustrert de siste årene, som Agnes-Margrethe Bjorvands bok om Astrid Lindgren (2015) og Linn Skåbers «Til Ungdommen» (2018).

Til leseren

«Jeg har lenge hatt en drøm om å utgi en samlebok med et utvalg av mine beste illustrasjoner», skriver Aisato til leseren. Denne nære tonen, henvendelsen til leseren, opprettholdes gjennom «Livet – illustrert».

Boka tar oss med gjennom livsfasene, gjennom år og årstider. Én linje tekst følger hver av illustrasjonene. Vi beveger oss fra barndommens jublende opplevelser - «Husker du lyse sommerkvelder med løvetannmelk på fingrene?» - til ungdommens opp- og nedturer, og videre til forsøkene på å finne seg selv - og kjærligheten - i den første tida som voksen. Siden kommer småbarnsfasen med kaos og de største følelsene, før et modent liv der det brister eller bærer: «Kanskje dere vokser tettere sammen, eller kanskje det går til helvete». Så følger den siste fasen i livssyklusen: «Du kommer til å kjenne på ensomhet, du kommer til å miste, men du bærer hele livet i deg», skriver Aisato til en kraftfull illustrasjon av en gammel kvinne med en kjole av brottsjøer og knyttnever, men tross alt mest blomster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer