KOMMENTARER

En sykt dårlig idé

Å samle det uklart røde og det udefinerte grønne i ett parti, kan aldri bli noe mer enn et rustent sidespor i norsk politikk, skriver John O. Egeland.

ETT PARTI?: Leder for partiet Rødt Bjørnar Moxnes og SV leder Audun Lysbakken  under en partilederdebattfra Chateau Neuf i Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ETT PARTI?: Leder for partiet Rødt Bjørnar Moxnes og SV leder Audun Lysbakken under en partilederdebattfra Chateau Neuf i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGSVALGET BLE et tilbakeslag for den politiske venstresida. SV berget seg med smalest mulig margin på den riktige sida av sperregrensen. Rødt fikk ikke noe mandat. Valgets komet så en stund ut til å bli Miljøpartiet De Grønne, men det fislet ut som et stjerneskudd. Rasmus Hansson skal nå kjøpe dress og lære seg kodene i Stortinget, men alene får han det tøft. Samtidig har Arbeiderpartiet kappet de formelle bindingene til SV og SP, og retter nå blikket mot sentrumspartiene KrF og Venstre. Alt tyder på at vi står foran en marginalisering av det radikale og det grønne i norsk politikk.

DENNE SITUASJONEN er som skapt for politiske kannestøpere. De har multiplisert stemmetall og funnet ut at SV, Rødt og MDG til sammen kan bli en faktor å regne med. Problemet er at konstruksjonen bygger på feil premisser. I aritmetikken kan minus og minus bli pluss. I politikken er det mer komplisert. Å slå sammen partier er ingen sikker vei til suksess. Tvert imot representerer det en akutt fare for ideologisk utvanning, fraksjonsdannelse og kulturkollisjon. SV kan bare se på sin egen historie. Det tok partiet mer enn tjue år å bli konsolidert etter venstresamlingen i 1973.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer