NORWAY CUP: Søndag gikk avspark i verdens største fotballturnering på Ekerbergsletta i Oslo. Det hadde ikke vært mulig uten titusenvis av dugnadstimer, skriver Guri Melby og Hallstein Bjercke. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NORWAY CUP: Søndag gikk avspark i verdens største fotballturnering på Ekerbergsletta i Oslo. Det hadde ikke vært mulig uten titusenvis av dugnadstimer, skriver Guri Melby og Hallstein Bjercke. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

En takk til ildsjelene på sletta

Verdens største fotballturnering ikke hadde vært mulig uten alle de frivillige som legger igjen nærmere 45 000 dugnadstimer på sletta midt i sommerferien år etter år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I disse dager arrangeres Norway Cup for 43. gang på Ekebergsletta. I løpet av uka skal til sammen 32 000 barn og unge spille over 4200 kamper fordelt på 80 baner. Akkurat hvor mange vafler som skal stekes, fotballag som skal fraktes, og baller som skal pumpes, vet vi ikke. Men vi vet at verdens største fotballturnering ikke hadde vært mulig å gjennomføre hvis det ikke var for alle de frivillige som legger igjen nærmere 45 000 dugnadstimer på sletta midt i sommerferien år etter år.

Norge er på verdenstoppen i frivillig innsats. I 2014 ble det utført 13 000 årsverk frivillig arbeid i Oslo, noe som tilsvarer 22 millioner innsatstimer og en verdiskapning på om lag 7 mrd. kroner. Dette viser at frivillig sektor i Oslo er svært omfangsrik og betydningsfull. Hver dag er byens innbyggere i alle aldrer og med ulike bakgrunner og forutsetninger engasjert i forskjellige former for frivillig aktivitet: Besøksvenner treffer ensomme, trenere stiller på fotballtrening og korpsforeldre baker kake til helgas lotteri. Noen arrangerer hytteturer, konserter eller politiske møter, mens andre har vakt på asylmottak eller er natteravnene som passer på at byens borgere kan gå trygt hjem.

Frivilligheten spiller en svært viktig rolle i samfunnet vårt. Mange av de offentlige tjenestene vi i dag tar for gitt, startet gjennom frivillig innsats. Men frivilligheten er ikke bare noe som utfyller offentlige velferdstjenester; det å ha et sterkt sivilt samfunn der vi gjør noe for hverandre uten å forvente å få noe i retur, er i seg selv med på å skape et rikt og godt samfunn.

Byrådet satser større på frivillighet enn noensinne tidligere. For Venstre har det vært viktig å styrke tilskuddene til det gode arbeidet som frivillige organisasjoner og andre engasjerte mennesker gjør for byen. I 2015 foreslo derfor byrådet 100 millioner kroner til fordeling til frivillighet bare på helse- og sosialfeltet. Det var en økning på 10 millioner fra året før.

Denne høsten skal byrådet legge frem en frivillighetsmelding. Venstre vil gjøre det enklere å drive frivillige organisasjoner, tilby flere av kommunens lokaler til bruk av frivilligheten og satse spesielt på frivillige organisasjoner for ungdom. Vi vil redusere rapporteringskravene og samordne og forenkle søknadsprosesser for tilskudd.

For Venstre er det helt grunnleggende at frivilligheten er fri, og at den får utvikle seg på eget initiativ. Det offentlige skal ikke styre hvilken retning frivilligheten skal ta, hvilke aktiviteter som skal utføres eller initiativ som skal tas. Vi skal tilrettelegge, slik at frivilligheten kan blomstre både på Ekebergsletta, på Øya og under Skiskytter-VM og X-games i 2016.

Vi vil med dette si tusen takk til alle frivillige, som gir mennesker gode opplevelser i Oslo både i hverdagen og ved store arrangementer, dere er svært viktige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer