SELVREALISERING: «Generation Lost» handler om ungdom som skal realisere seg selv. Selv om serien ikke er selvbiografisk finnes det noen likheter, forteller Iversen. FOTO: Caroline Larsen/Privat
SELVREALISERING: «Generation Lost» handler om ungdom som skal realisere seg selv. Selv om serien ikke er selvbiografisk finnes det noen likheter, forteller Iversen. FOTO: Caroline Larsen/PrivatVis mer

En tapt generasjon, usympatiske mennesker og zombier på postkontor

Her er vinnerne av Dagbladets seriekonkurranse.

(Dagbladet:) - Jeg ble veldig overraska og veldig glad. Samboeren min henta ei flaske champagne, så det ble en hyggelig kveld, sier Andreas Iversen.

Han er skaperen av «Generation Lost», som i år klatret helt til topps i Dagbladets seriekonkurranse. Dermed skal stripen publiseres i Dagbladet i minst fire måneder.

- Så for meg er det et steg opp. Det er en mulighet til å bite meg fast, og få vist fram det jeg gjør, sier Iversen.

Les også: Se vinnerseriene her!

Les også: Disse seriene fikk hederlig omtale i seriekonkurransen

Unge med mange muligheter I «Generation Lost» møter vi en gjeng som har vokst opp med mange valgmuligheter, men som ikke helt finner ut hva de skal gjøre. Serien er ikke selvbiografisk, men det finnes paralleller til serieskaperens eget liv, forteller Iversen.

- Da jeg startet serien ville jeg prøve å være mer personlig og bruke mer av meg selv og min omgangskrets. Og når jeg har brukt litt av meg selv har også skrivingen gått litt av seg selv, sier han.

Juryen mener serien er et «gjennomarbeidet konsept i tekst, tegning og karakterutvikling - med gode utviklingsmuligheter».

- Jevnt og høyt nivå Snorre Bryne er tegneserieansvarlig i Dagbladet og redaktør for film- og TV-bloggen Filter. Han har ledet juryen som har plukket ut vinneren blant 80 innsendte bidrag.

- Seriekonkurransen har aldri før vært så jevn som i år, heldigvis på et høyt nivå, sier Bryne.

Han forteller at juryen har vært på jakt etter serier som kan vokse og utvikle seg over tid.

- Vi tror vi nå har funnet noen slike, som kan bli gode bidrag til den norsk stripefaunaen. Dette er folk som i dag ikke lever av å lage tegneserier, men som vi tror og håper en dag kan gjøre det.

- Morbid og velfundert Andreplassen går til «Kald Kaffe» av Linn Irene Ingemundsen. Juryen mener denne er «herlig morbid og velfundert naivistisk».

- Hehe, det er en fantastisk beskrivelse, skriver Ingemundsen i en epost til Dagbladet. 29-åringen fra Rogaland er for tida i Tanzania, hvor hun arbeider frivillig for et turistmagasin.

- Først og fremst ønsker jeg å få folk til å le. Selv om mye av innholdet består av drøy humor vil jeg også spille på elementer fra samfunnet vi lever i slik jeg ser det, forteller Ingemundsen.

Postkontor med zombier Den USA-baserte illustratøren Einar Lunden har skapt en serie som utspiller seg på noe så ordinært som et postkontor. Mer spesielt er det da at handlingen finner sted i en postakopalyptisk verden, hvor de fleste enten er zombier eller varulver. Serien «Postapokalyptisk» stikker av med tredjeplassen i årets konkurranse.

- Det betyr veldig mye for meg. Særlig fint er det å bli lagt merke til av en jury hvor mange av medlemmene til daglig bestemmer hvilke serier som er verd å publisere, sier Einar Lunden på telefon fra delstaten Virginia.

Ideen til et postkontor med zombier fikk han da han selv jobbet i butikk.

- Som kreativt menneske følte jeg meg litt utenfor. Nå har jeg tatt de opplevelsene og karikert dem litt, med denne personen som må jobbe med monstre som egentlig har lyst til å spise ham opp. Så det er noen paralleller til det virkelige liv her, sier Lunden.

I Dagbladet, Pondus og Lunch Fra og med 24. mars kan du lese vinnerserien «Generation Lost» i Dagbladet. Andreplassen «Kald Kaffe» skal publiseres i to måneder, mens tredjeplassen «Postapokalyptisk» skal publiseres i én måned. Dessuten skal bladene Pondus og Lunch hver trykke minst 25 sider med seriene.

ZOMBIER: Einar Lunden sier arbeidet med serien «Postakopalyptisk» er en form for terapi. FOTO: Privat.
ZOMBIER: Einar Lunden sier arbeidet med serien «Postakopalyptisk» er en form for terapi. FOTO: Privat. Vis mer

Foruten Snorre Bryne har juryen bestått av Frode Øverli (Pondus), Børge Lund (Lunch), Lina Neidestam (Zelda), Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell, tegneserieagent Håkon Strand, Egmont-redaktør Tonje Tornes og Dagbladets tegneserieanmelder Erle Marie Sørheim.