En teaterdiva takker av

Bab Christensen (69) gir seg som skuespiller etter femti år, med kjemperollen som Maria Callas på Det Norske Teatret. Men livet går videre selv om hun nå blir pensjonist. Hennes mor, Gerda Ring, er i sitt hundreogniende år!


BLIR PENSJONIST: Bab Christensen har vært en vital del av norsk teater i femti år. Når teppet går ned for siste forestilling av «Meisterklassen», går Bab av scenen som fast skuespiller for siste gang.

Bab er litt nervøs. Prøvene på «Meisterklassen» er i gang, og stykket begynner å ta form før premieren 23. januar.

- Det var med blandede følelser jeg takket ja til rollen. Jeg lurte på om det var for pretensiøst eller om jeg var for gammel. Men så fikk jeg høre at flere andre skuespillere var ute etter rollen. «Kan de, så kan jeg,» tenkte jeg da.
Med mørk parykk og masse sminke blir Bab forbausende lik den store operastjernen hun skal spille i «Meisterklassen».

- Callas døde bare 53 år gammel, men alle som spiller denne rollen er mye eldre. Kanskje det trengs mye erfaring for å gi liv til den store kunstneren Callas var.

Strålende kritikker

Bab debuterte på Nationaltheatret 20 år gammel i stykket «Ung rett». Da var hun elev ved teatrets skuepillerutdanning.

- Men det regnes vel egentlig ikke som noen debut. Gjennombruddet kom da jeg spilte Julie i «Romeo og Julie» på Den Nationale Scene i Bergen i 1951, sier Bab selv. Georg Løkkeberg var Romeo.

«Mot ham står en ung, skjær og skjønn Julie, Bab Christensen. Her er Halfdan Christensens måteholdne lyrikkbehandling gjenfødt, og samtidig merker en Gerda Rings kloke og sikre teaterkultur. Et lysende gjennombrudd» skrev Dagbladets Gunnar Larsen etter premieren.
For Bab hadde litt å slekte på. Foreldrene var noen av norsk teaters aller største navn, Gerda Ring og Halfdan Christensen. Mormoren var forfatteren Barbra Ring, som Bab er oppkalt etter. Og enda lenger bak i slekta fins Hanna Winsnes.

Speilsjokk

- Foreldrene mine ville ikke at jeg skulle gå til teatret. Men så ble det nå slik likevel, og jeg har aldri angret, sier Bab. I førti år har hun vært gift med Lasse Kolstad, og siden 1970 har begge vært ansatt på Det Norske Teatret.

Han har allerede fristet pensjonisttilværelsen i noen år, og Bab ser også fram til å kunne ta det litt mer med ro.

- Jeg kjenner jo at jeg begynner å bli eldre, selv om jeg av og til får sjokk når jeg ser meg i speilet. «Du er blitt en gammel dame, Bab,» sier jeg til meg selv. Det kom liksom så plutselig, sier hun og rister på hodet. Det kommer det til å gjøre for dem som får invitasjon til 70-årsdagen også, for noen syttiåring ser hun lang fra ut som.