Høyt og lavt: Fortellingene i Mr. Mystisk suser av gårde og river  leseren med seg. Illustrasjon fra boka
Høyt og lavt: Fortellingene i Mr. Mystisk suser av gårde og river leseren med seg. Illustrasjon fra bokaVis mer

En tegneserie for tøffinger

Tor Ærligs barnebok passer ikke for de yngste og skjøreste.

ANMELDELSE: Levende hus som spiser barn, hvileløse sjeler og en flygende hollender. I Tor Ærligs (Tor Erling Naas) barnetegneserie er det ingen mangel på action eller tvilsomme typer. Det flommer nærmest over av dem.

Mystisk stemning
Boken inneholder tre historier, som er på rundt tjuefem sider hver. De er enkeltstående, men den  skumle og for Ærlig så typiske mystiske stemningen er felles for dem alle.

Dette viste han også godt i fjorårets ungdomstegneserie «Apefjes» hvor Sigbjørn Lilleeng sto for tegningene. Ærlig for barn er altså (heldigvis!) ikke så annerledes enn Ærlig for voksne. Flere av de dyreaktige karakterene som dukker opp har han også tegnet før, for eksempel i «Mare Frigoris» fra 2009.

  Full fart Ærlig bruker sjelden mye tid på unødvendige ruter og replikker, noen ganger synes jeg derfor det går i kjappeste laget, det kan være litt vanskelig å henge med i svingene fra side til side.

Hadde han gitt de oppfinnsomme ideene sine litt mer plass hadde de trådt tydeligere fram. Men på en annen side er barnebøker til for å leses mange ganger, og det innbyr Ærligs mystiske historier til.

De fargemettede tegningene er også fulle av detaljer som inspirerer til det samme, her kan man drømme seg bort i mørke fornøyelsesparker, blodige kampscener og farlige grotter.

En tegneserie for tøffinger

«Mr. Mystisk» er derfor ikke for de yngste eller skjøreste barna, men unger som ikke alltid vil lulles i søvn, men heller snakke med monsteret under senga, vil glede seg stort over spøkelseshistoriene til Ærlig.