Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En tegneserie som setter livet i perspektiv

Se jordkloden gjenoppstå.

FORHISTORISKE MENNESKER: I tegneserien «Syklus» er det homo sapiens som stilles ut på naturhistoriske museer. Foto: Illustrasjon fra boka
FORHISTORISKE MENNESKER: I tegneserien «Syklus» er det homo sapiens som stilles ut på naturhistoriske museer. Foto: Illustrasjon fra boka Vis mer

ANMELDELSE: Vi befinner oss i dinosauravdelingen i et naturhistorisk museum i det en glødende meteor nærmer seg jorda. Den treffer og utsletter alt liv slik vi kjenner det.

Deretter begynner planeten sakte, men sikkert å hele seg igjen, og vi ser nye skapninger vokse fram.

Fruktbart samarbeid
Bildene får tale for seg selv i norske Martin Ernstsen og svenske Kilian Engs første samarbeidsutgivelse. Sett bort fra noen avissider og lignende er nemlig boka helt uten tekst. Ernstsen har gitt ut en rekke serier før, med tekst, blant annet «Fugløya» fra 2009 og den mer eksperimentelle «Kodok's Run» fra i fjor.

Eng på sin side jobber til vanlig som illustratør og debuterer her som serieskaper. Han har laget de vakre tegningene, mens Ernstsen har stått for idé og manus.  

Velbrukt idé
Ideen om jordas død og oppstandelse er ikke ny og revolusjonerende, men fascinerende er den like fullt, særlig når den kommer så vakkert innpakket som her. Ernstsen og Eng har fanget inn mange fasetter av prosessen, og de nye skapningene som kommer etter oss er minst hundre ganger søtere.

image: En tegneserie som setter livet i perspektiv

Komposisjonsmessig er historien dristig, fordi det dramatiske høydepunktet skjer så tidlig. Men klokelig nok er boken bare tjuefem sider lang, så det rekker aldri å bli kjedelig, selv om historien mangler et høydepunkt mot slutten.  

Fargesterk
Engs strek, og egentlig hele historien, minner om den franske tegneserieskaperen Moebius, hvilket aldri blir negativt i mine øyne. Fargebruken er også uhyre elegant utført. Fargene beveger seg fra det helt mørke, til duse pastelltoner og gir tegningene det ekstra krydderet god fargelegging skal.

Den tekstløse framstillingen passer perfekt til historien. Det blir en nesten meditativ måte å se på menneskets undergang og livets fortsettelse på. Og til den svært sympatiske prisen femti kroner er det ingen grunn til å ikke få med seg denne utgivelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media