En tiger til besvær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Oslo har tigerfeber. Det skyldes i utgangspunktet det faktum at byen feirer sitt tusende år. Vi skjønte veldig tidlig allerede i fjor at byens ledelse ville trekke fram tigeren som et sentralt symbol for jubileet. Det skyldes ikke at vi i de siste åra har hatt noen riktig fine somrer med tropenetter og det hele. Ville tigrer er ikke registrert hos viltnemnda i Oslo siste 2000 år. Med unntak av Tostrupkjelleren ved 04-tida torsdager og fredager. Nei, det er selvfølgelig Bjørnstjerne Bjørnsons tigerstad vi snakker om. Mange mener Bjørnsons besværlige Oslo-år er den sentrale meningen med diktet «Godt mot» fra 1870, hvor han skildrer en kamp mellom en hest og en tiger. Her er Bjørnson selv hesten, og Oslo er den blodtørstige tigeren som hisses opp av byens publikum.
  • Dette handler om Bjørnsons vanskelige opphold i Oslo fra 1868 til 1873, mener 7000 medlemmer i byens mange historielag. De reiser nå bust over det siste påfunnet i tigerstadens feiringsiver. Eiendomsspar A/S ønsker å gi byen en gave. En tigerstatue i bronse som skal være 2,16 meter høy og 4,5 meter lang. Altså noenlunde en slik du ser i selskap med Richard Attenborough på TV fra tid til annen. Den skal flombelyses og plasseres på Jernbanetorget til evig tid. - Nå må byens myndigheter besinne seg, freser historielagmedlemmene i Osloposten og krever at kommunen takker nei til gaven. De mener at det er aldeles historisk gæli å bruke tigeren som symbol når Bjørnson selv mente det i ytterst negativ mening. Og viser videre til at han heller aldri igjen brukte tigeren i diktningen.
  • Det er selvfølgelig historiemedlemmene som må besinne seg. Oslo er en tigerstad. For alle oss som kommer fra bygdene, er byen vill og farlig og egner seg best på avstand. Gjør du feil bevegelser i en nærkontaktsituasjon, kan du være midt oppe i et spill som i beste fall vil gjøre deg merket. For livet. Situasjonen blir imidlertid en helt annen om du blir en del av byens publikum. Da kan du vandre fram med tigerens arroganse, trygg på at ingen farer venter, og i hvert fall ikke fra dem som er mindre enn deg. Da kan du med en herlig viten om egne krefter faktisk angripe alle irritasjonsmomenter og vestlendinger. Gi tigeren et ansikt.

sverre.gunnar.haga@dagbladet.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer