En totalitær mentalitet

Til tross for Breiviks holdninger til muslimer, er hans ideelle styringsmodell ikke så langt unna Khomeinis politiske system i Iran.

TERRORISTENS LIKE?  En iransk kvinne med en plakat av Ayatollah Khomeini. «Breiviks ideal er et patriarkalsk og autoritært Europa, i siste instans styrt av e selvbestaltet elite», skriver kronikkforfatteren. Foto: Atta Kenare /AFP/Scanpix
TERRORISTENS LIKE? En iransk kvinne med en plakat av Ayatollah Khomeini. «Breiviks ideal er et patriarkalsk og autoritært Europa, i siste instans styrt av e selvbestaltet elite», skriver kronikkforfatteren. Foto: Atta Kenare /AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terroristen og massemorderen Anders Behring Breiviks manifest 2083 - A European Declaration of Independence er gjennomsyret av en totalitær mentalitet.

Manifestet er preget av klipping og liming, med referanser til mange ulike forfattere og med varierende intellektuelt nivå. Men det går likevel an å se en viss helhet og sammenheng i det. Meget kort fortalt mener Breivik selv at han tilhører en liten elite som har sett den store og ene Sannheten om samfunn, historie, politikk og menneskeliv. Han mener videre at denne innsikten gir ham rett til å skalte og valte med andres liv som han vil.

Ifølge Breivik er Europa, hans primære referanseramme, i ferd med å bli ødelagt. Det eneste som kan stanse veien mot undergangen, er et revolusjonært brudd. Han avviser å arbeide innenfor det demokratiske systemet (som i parentes bemerket ifølge ham ikke har vært ordentlig demokratisk siden rundt 1950). Isteden vil han ha væpnet revolusjon og revolusjonær borgerkrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer