En totalt ukjent låt om å være lat og drikke seg full er verdens mest lukrative

«Margaritaville» generer mer penger enn «Happy Birthday» og «Yesterday» - til sammen.

POPULÆR ARTIST: Jimmy Buffett spiller for 3500 fans på Duval Street in Key West, Florida. Men det er ikke på den måten han tjener mest penger. Foto: Rob O'Neal/AP/NTB Scanpix
POPULÆR ARTIST: Jimmy Buffett spiller for 3500 fans på Duval Street in Key West, Florida. Men det er ikke på den måten han tjener mest penger. Foto: Rob O'Neal/AP/NTB ScanpixVis mer

Dette er historien om en middels god låt og et utrolig forretningstalent.

I 1977 ga Jimmy Buffett (66) ut albumet «Changes in Latitude, Changes in Attitude», som nådde en åttendeplass som beste plassering på Billboard-lista.

På den plata finner du låta «Margaritaville» - som startet det hele.

Du skal være veldig interessert i ordinær country for å kjenne til denne låta - som seinere la grunnlag for et helt imperium.

En businessmann For musikeren, artisten og forfatteren Jimmy Buffett er også en businessmann som får det til å svine. Han har bygd opp et imperium av cafeer og restauranter.

I 2006 ble Margaritaville Enterprises etablert i Orlando - og i dag skiller man ikke lenger mellom låta og forretningsideen.

Nylig åpnet et nytt Margaritaville opp, et 14 000 kvadratmer stort underholdningskompleks som inneholder restauranter, casinoer, butikker og barer - til vel 200 millioner norske kroner.

Margaritaville nr. 27 Selv var ikke Buffett til stede på åpninga, skriver Businessweek.

Hvorfor skulle han?

For dette gambling-mekkaet i utkanten av Atlantic City er det 27. Margaritaville i verden - og føyer seg inn i rekken av pengemaskiner med merkenavnet Margaritaville. Buffet selv har vel annet å gjøre enn å klippe snorer...

600 millioner kroner Margaritaville Enterprises selger alt fra badetøy, stekeovner til møbler, driver skianlegg og underholdningsimperier.

Vil du ha en drink, kan du kjøpe Margaritaville-rom og din egen Margaritaville-blender, til en pris av 2000 kroner.

Ifølge Orlando Business Journal hadde selskapet minst 100 millioner dollar i inntekter i 2007 - det vil si nærmerer 600 millioner kroner.

Totalkonsept Og selskapet har ekspandert og konseptet har vokst seg større siden den gang.

Alt fra musikk, bøker, plater og turneer handler om Margaritaville.

Det er ikke noe som heter JimmyBuffett.com - det finnes bare en nettadresse: Margaritaville.com.

De mest innbringenede sangene i historien er «Happy Birthday to You», et knippe julesanger - sammen med «That Loving Feeling» av Righteous Brothers og The Beatles' «Yesterday».

Men her snakker vi altså om varemerket som har utviklet seg fra en sangtittel de færreste har hørt om, til verdens største forretningshit!

AEROSMITH: Jimmy Buffett delte scene med Tom Hamilton (fra v), Brad Whitford, Steven Tyler and Joe Perry i Aerosmith på en konsert i Boston i fjor. Foto:  Charles Sykes/AP/NTB Scanpix
AEROSMITH: Jimmy Buffett delte scene med Tom Hamilton (fra v), Brad Whitford, Steven Tyler and Joe Perry i Aerosmith på en konsert i Boston i fjor. Foto: Charles Sykes/AP/NTB Scanpix Vis mer