Anmeldelse: Vigdis Hjorth, «Henrik Falk»

En tragisk klyse

Vigdis Hjorth skifter kjønn på Ibsens Hedda Gabler.

VIGDIS HJORTH: Norsk forfatter og bidragsyter til Ibsen NOR. Foto: Agnete Brun
VIGDIS HJORTH: Norsk forfatter og bidragsyter til Ibsen NOR. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hedda Gabler er Ibsens mest maskuline kvinneskikkelse. Lek med pistoler, sterk selvbevissthet og forakt for svakhet preger Heddas karakter. Hun er slem, hun er bortskjemt, hun er tragisk.

Men fordi hun er kvinne har vi en tendens til å lete etter bakenforliggende motiver. Vi leter etter unnskyldninger og forsøker å forstå hvorfor stakkars Hedda er blitt som hun er blitt. Kvinner er da ikke sånn av natur?

Ibsen og Shakespeare

Vigdis Hjorth har utforsket Hedda-skikkelsen på oppdrag fra prosjektet Ibsen NOR, som er et samarbeid mellom tre nordiske forlag - norske Oktober, danske Rosinante og svenske Natur & Kultur. Utfordringen har vært å nyskrive Ibsen, omtrent slik The Hogarth Shakespeare Projekt har bedt samtidsforfattere nytolke Shakespeare.

Hadde Hedda Gabler vært mann, for eksempel, er det nærliggende å avskrive ham som en drittsekk eller en klyse. Tanken har åpenbart fristet Vigdis Hjorth, idet hun har utviklet Heddas mannlige motstykke, Henrik Falk. Fra første side klarer han ikke å skjule sitt mishag over sin nybakte kone Elsa. Hun er alt han forakter; underdanig, tung og gravid, et strikkende godhetsmonster med hjertedekorasjoner på døra til huset som ligger i hennes foreldres hage. Hun snakker ikke korrekt fransk engang!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer