En trist historie

Thorbjørn Jagland har skrevet en sterk personlig beretning om sitt politiske liv.

DRAMATIKK: Arbeiderpartiet har vært arena for de tøffeste personstridene i norsk politikk. Her serverer Jagland den ene etter den andre. Foto: Christian Roth Christensen
DRAMATIKK: Arbeiderpartiet har vært arena for de tøffeste personstridene i norsk politikk. Her serverer Jagland den ene etter den andre. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Å lese Thorbjørn Jaglands bok «Du skal eie det selv» er lenge en tålmodighetsprøve. For selv om undertittelen er «Memoarer fra et politisk liv», tar det lang tid før dramatikken starter. Men når det først begynner å blåse på toppene, byr Jagland på en sterk personlig skildring av konfliktene mellom venstre- og høyresiden i Arbeiderpartiet.

Han starter med å skildre oppveksten i Lier på 1950-og 60-tallet. Og han går grundig til verks. Litt vel grundig, etter mitt skjønn. Først godt over hundre sider inn i boka, er han ferdig med å omtale oldeforeldre, besteforeldre, foreldre, onkler, søsken samt sine egne ungdomsår.

Men siden boka kommer til å handle om striden mellom ham og vestkantgutten Jens Stoltenberg, er det viktig for Jagland å fortelle at han kommer fra enkle kår. Han fletter også sin slektshistorie inn i arbeiderhistorien. Med det resultat at unge Jagland stiger opp av arbeiderbevegelsen som i en valgkampfilm. På den ene siden er han sønn av en politisk bevisst arbeiderfar og en hjemmeværende mor som seinere arbeider som vaskedame. På den andre siden stammer han fra kjemper som Marcus Thrane, Christian Hornsrud og Einar Gerhardsen. Heller ikke seinere i boka finner han helt ut av om han skal framstille seg som beskjeden eller ambisiøs, ærlig eller selvopptatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer