Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En trist skjebne

Eksgeniet Prince lever i eksil på nettet. Hans nye nettutgitte album, «The Rainbow Children», viser at han har redusert seg selv til en parentes, også musikalsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prince har gitt ut mengder av materiale siden han forlot Warner-konsernet, rampelyset og sin egen stjernestatus midt på 90-tallet. Hans problem synes å være at han er helt immun mot råd fra andre mennesker.

Ukritisk

De siste fem åra har han vist en totalt ukritisk holdning til eget materiale. Han gir tilsynelatende ut alt han lager. Resultatet er kvantitet framfor kvalitet, utflytende jammer sammen med bandet New Power Generation istedenfor fokusert og låtbasert musikk, obskuritet heller enn stjernestatus.

«The Rainbow Children» er den siste i rekka av slike utgivelser. Plata byr på pludrete og lettere utflytende variasjoner over funk-, jazz-, blues-, soul- og rock-temaer. Det er karakteristisk Prince. På singelen «The Work Pt. 1» byr han på James Brown-funk, gjort med overskudd, øs og lekelyst. «I Feel It Everywhere» er preget av det samme overskuddet, med et hyperenergisk funk-komp, hektiske blåsere og et helt strøkent gospelkor.

Uambisiøs

Men Prince har ikke lenger noen nye perspektiver. Han gjentar seg selv, samtidig som han er like slapp som låtene. Flere her høres ut som skisser til lovende ting, men ikke noe mer. Det er noe grunnleggende uambisiøst over den instrumentale øvingslokale-filmmusikken i «Segue». Det samme gjelder den ruslende jazzfunken i tittellåta, som mot slutten høres ut som en av de mindre minneverdige øyeblikkene fra «Hair»-soundtracket. En buldrende datastemme, et grep for å sikre konseptplate-preget, skjemmer flere låter. Med tanke på hvilken standard Prince en gang hadde, er «The Rainbow Children» et trist symbol på hans artistiske skjebne.

Hele Norges coronakart