Foto: Tom Stalsberg
Foto: Tom StalsbergVis mer

På kornet:

En trist sol over det gamle havet

Havet bølger innover, drar oss utover. En trist morgensol henger over masseturismen og oss. De beste dør først, de onde aldri.

Meninger

MENORCA (Dagbladet): Havet gir seg ikke. Vi mennesker forsøker etter beste evne å fylle det med svineri og annen plast, mens vi tror vi også kan tømme det ubegrenset og utsette det for alslensk oppdritt. Havet og masseturismen.

Skam meg. Havet. Det bølger innover, drar oss utover. En trist morgensol henger over masseturismen og oss. De beste dør først, de onde aldri.

Et glimt av et annet lys på hjørnet av morgenstemning i skygge fra i går og store mor sol. Derfor: En liten hymne til kunstkritiker og den gode kollega, Harald Flor, som døde så altfor tidlig. Flor trønder by heart. Flor modernisten, humanisten, kubisten, eksistensialisten, surrealisten, finisten & fagmannen på vegne av de første strøk, de siste farger. Flor med den vennlige stemmen. Smilet og det lune blikket bikkende over brillene. Harald fra en annen avistid.

Han som holdt med alt fra Trøndelag, enten det var musikk, mat, drikke, musikk, fotball og selvsagt kunst. Holde med kunst? Hmm, er det mulig?

Ja, Harald venn holdt med dem som hadde noe på hjertet, dem som våget, dem som ikke søkte trygge havner, men med sitt uttrykk dro vest i opprørt hav. Dro øst og nord, havnet i sør. Brasil. Amerika sør. Harald, takk for laget.

Ved siden av oss på de blå solsengene fire russere, bortenfor tyskere og der deiset en engelskmann i havet. Ryggen med tatoveringer blant annet av Everton. Jøss.

Bølgene tiltar, deilig vind. Nye triste meldinger om alt for tidlige dødsfall fra sør og nord. Livet er skjørt. I kveld gjør jeg som det svenske bandet Eldkvarn synger om: drikker meg full for kjærlighetens skyld.

PS: Strandbiblioteket rundt her består forresten av mye krim i form av Ian Rankin, Dan Brown og Peter Swanson. Vi leser Saabye, Marsdal og Niklas Natt och Dag. Poesi på beachen? Ikke ett fnugg annet enn den måken som leverte i hodet på en franskmann, frihet, likhet og ekskrementer.