DEBATT

En trussel mot demokratiet

Likhet for loven og innsyn i maktens korridorer er grunnleggende for vårt samfunn. De såkalte skatteparadisene undergraver begge deler.

SIKTET: Den greske redaktøren Costas Vaxevanis ankommer retten i Aten i oktober 2012, etter at avisa hans trykket navnene på 2000 rike grekere med kontoer i sveitiske banker. Redaktøren ble siktet for å formidle beskyttet datainformasjon. Han ble til slutt frikjent. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SIKTET: Den greske redaktøren Costas Vaxevanis ankommer retten i Aten i oktober 2012, etter at avisa hans trykket navnene på 2000 rike grekere med kontoer i sveitiske banker. Redaktøren ble siktet for å formidle beskyttet datainformasjon. Han ble til slutt frikjent. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For et halvt år siden skrev jeg i en kronikk i Dagbladet: «DNB sluser penger gjennom Luxemburg for å redusere bidraget til fellesskapet. Det er kløktig, gjort etter lovboka ved hjelp av skarpskodde jurister.»

Dagen etter kom svaret fra en i bankens toppledelse. I kortform: «Krimforfatter Sidsel Dalen må lære seg å skille mellom fakta og fiksjon.»

Det ble startskuddet for grundigere research. Et par måneder senere flyttet jeg til Oxford for å studere såkalte «skatteparadiser», et offshore-system som spesialiserer seg på null eller lav skatt, og hemmelighold.

Demokratiet har enkelte kjennetegn, som at loven skal være lik for alle. Men den er ikke det når bare noen få har tilgang på et internasjonalt system hvor man slipper unna skatt: Det betyr større press på menneskene som skal dekke offentlige utgifter over skatteseddelen, og konkurransevridning hvor mindre bedrifter er den tapende part. Det bidrar til økte forskjeller i samfunnet.

Vel så viktig: Transaksjoner i offshore-systemet gjør det mulig å skjule overføringer av penger og eierskap knyttet til kriminalitet, korrupsjon og brudd på menneskerettigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer