-  En trussel mot folkehelsa

Den folkekjære svenske TV- kokken Tina Nordström får gjennomgå av det svenske næringsmiddeltilsynet. Hun anklages for overivrig salting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Risikoen ved overdreven salting av maten har vært gjenstand for debatt i flerfoldige år. Nå arbeider det svenske næringsmiddeltilsynet, Livsmedelverket, arbeidet med å begrense svenskenes saltinntak. Første skritt på veien er et knallhardt angrep mot en av Sveriges mest berømte tv-kokker, skriver Aftonbladet.

-  Kokkene på tv bruker altfor mye salt. Se bare på Tina Nordström. Hun er en trussel mot folkehelsa, sier Åke Bruce, professor ved Livsmedelverket til Svenska Dagbladet.

-  Kvasidebatt

Siden serien til den skånske TV-kokken med økenavnet «Mat-Tina» startet på Sveriges Television (SVT) i februar 2001, har hun presentert hundrevis av matretter for millioner av seere i hjemlandet. Nordmenn har også latt seg sjarmere av Mat-Tina, og programserien hennes har rullet og gått med gode seertall på NRK siden 2003. Hver onsdag klokka 19.55 kan du se henne i aksjon på NRK1, og selv dømme om hun er for rundhåndet med saltet.

Nordströms redaktør i SVT, Martin Sundborn, fnyser av kritikken, og kaller den et forsøk på en kvasidebatt.

-  Hvordan kan professoren uttale seg uten engang å ha smakt maten hennes? sier Sundborn til Svenska Dagbladet.

Redaktørens forklaring på hvorfor Tina oppfattes som saltglad er at hun bruker grovkornet salt, og at det derfor ser ut som mer enn det faktisk er.

Utbredt problem

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky som er tilknyttet nettstedet Din Kost følger selv programmet til Mat-Tina. Også hun reagerer på tv-kokkens saltbruk.

-  Hun er litt vel liberal med både smør og salt etter min mening. Dette gjelder nok de fleste proffe kokkene, det betyr aller mest hva maten smaker, og mindre hva som skjer med maten inni kroppen, sier Arsky til Dagbladet.

Mye salt i kosten kan være til ulempe for dem med høyt blodtrykk, og det kan også bidra til å utvikle høyt blodtrykk over tid.

Et aspekt for dem som vil passe vekten er at salt binder mye væske, og dermed øker vekten.

Og nordmenn er alt for rause med saltbøssa skal vi tro ernæringsfysiologen.

-  Kostholdsundersøkelser viser at vi spiser omtrent dobbelt så mye salt som vi bør, så generelt kan alle ha godt av å halvere saltinntaket, sier Arsky,

SALT I MATEN: TV-kokk Tina Nordström er for hard på saltbøssa, mener svenske matmyndigheter. Foto: Jeanette Landfald<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> Gunn Helene Arsky <!--/BTEK1-->

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer