Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

ACER:

En trussel mot norsk suverenitet

EU kan bli sittende med enda et sugerør i den norske statskassen, og regjeringen aksepterer det.

KRAFTKONTROLL: Skulle det oppstå uenighet mellom ulike nasjonale organer, vil det være ACER som har myndighet til å avgjøre saken, skriver Nadine 
Al-Mustafa fra Senterungdommen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
KRAFTKONTROLL: Skulle det oppstå uenighet mellom ulike nasjonale organer, vil det være ACER som har myndighet til å avgjøre saken, skriver Nadine Al-Mustafa fra Senterungdommen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget er i ferd med å behandle en ny enerigmarkedspakke fra EU i norsk lovverk. For Norge, som ikke er medlem av EU, kan dette innebære at vi blir tilsluttet EUs energibyrå, ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators).

For å si det litt enklere, så kan Statnett og NVE bli underlagt overvåkingsorganet ESA, hvor ACER vil da kunne blant annet kontrollere elektrisitetsmarkedet og samtidig ha en overprøvende rolle over Norge. Kort forklart betyr de får en type en myndighet over Norge på det feltet.

Norsk kraftproduksjon og strømnett er infrastruktur som bør forbeholdes våre demokratiske prinsipper hvor det er vi som har den politiske styringen over våre ressurser, og ikke et utenlandsk energibyrå som sitter med håndhevings- og reguleringsretten.

Slik risikerer det å bli:

  • Acer får bestemme reglene for fri flyt av strøm gjennom overføringskablene. Gjennom å kontrollere bruk vil EU oppnå kontroll over norsk infrastruktur.

  • Høyere strømpriser. Per i dag er vi del av et nordisk strømmarked som gir oss lave strømpriser grunnet overskudd av kraft. Med ACER vil Norges posisjon i kraftmarkedet svekkes, og vi ender opp med europeiske strømpriser. Dette vil mest sannsynlig komme som en ubehagelig overraskelse på de fleste, da ikke mange er klar over at vi risikerer å gå fra å ha den billigste elektrisiteten til å ha den dyreste.

  • Skulle det oppstå uenighet mellom ulike nasjonale organer, vil det være ACER som har myndighet til å avgjøre saken, for eksempel hvem som har ansvaret for å betale hva i et gitt prosjekt. Med andre ord sitter EU med enda et sugerør i den norske statskassen, og regjeringen aksepterer det.

  • Norge trer inn i en ny union. En kan pynte på det så mye man vil, men til syvende og sist dreier dette seg om en moderne form for union med mer sentralisering av makt og beslutningsprosesser som blir fratatt staten. På den måten blir vi hindret demokratisk ressursforvaltning. Så kan vi spørre oss selv om vi virkelig ønsker å gå inn i dette og hvem som eventuelt kommer til å tjene mest på det?

Et felles europeisk nett for både gass og strøm vil først og fremst bety dette for oss: Vi mister våre stabile, lave strømpriser grunnet importering av europeiske strømpriser, og vi blir påtvunget mer overnasjonalitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!