LEDER

Arbeidslivskriminalitet:

En trussel mot samfunnslivet

Dagbladet mener: Rapporter om tillitsvalgte som trues på livet er et varsko om farene ved et svakt organisert arbeidsliv.

Trues til stillhet: Flere tillitsvalgte blir utsatt for alvorlige trusler fra arbeidsgiver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Trues til stillhet: Flere tillitsvalgte blir utsatt for alvorlige trusler fra arbeidsgiver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det var NRK som omtalte saken i går: Tillitsvalgte og ansatte i fagforeninger mottar stadig oftere trusler fra arbeidsgiver når de varsler om ulovlige forhold på arbeidsplassen. Ifølge rikskringkasteren har flere tillitsvalgte bedt om politibeskyttelse og voldsalarm. Noen har til og med unnlat å vitne om ulovligheter i frykt for represalier – mot seg selv og familien. Flere NRK snakket med, turte ikke stå fram i media. Erna Hagensen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, sier både truslenes karakter og omfang er mer alvorlig nå enn før.

Norsk Arbeidsmandsforbunds beskrivelse av et stadig mer brutalisert arbeidsliv er til å kjenne igjen. De siste åra har en rekke saker vist at sosial dumping, kriminelle nettverk og svakere organisering, utgjør en trussel mot det etablerte og seriøse arbeidslivet. Verst er det trolig for ansatte i bygg- og anlegg, samt renholdsbransjen.

Sentrene for bekjempelse av arbeidslivskriminalitet, regjeringens prestisjeprosjekt, forsøker å rydde opp, men de store resultatene uteblir. Ulovlig innleie, ulovlig overtid og brudd på arbeidstidsbestemmelser er sørgelig vanlig. Det samme er skatteunndragelse og andre lovbrudd. Varslere trues. Noen på livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer