Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Arbeidslivskriminalitet:

En trussel mot samfunnslivet

Dagbladet mener: Rapporter om tillitsvalgte som trues på livet er et varsko om farene ved et svakt organisert arbeidsliv.

Trues til stillhet: Flere tillitsvalgte blir utsatt for alvorlige trusler fra arbeidsgiver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Trues til stillhet: Flere tillitsvalgte blir utsatt for alvorlige trusler fra arbeidsgiver. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var NRK som omtalte saken i går: Tillitsvalgte og ansatte i fagforeninger mottar stadig oftere trusler fra arbeidsgiver når de varsler om ulovlige forhold på arbeidsplassen. Ifølge rikskringkasteren har flere tillitsvalgte bedt om politibeskyttelse og voldsalarm. Noen har til og med unnlat å vitne om ulovligheter i frykt for represalier – mot seg selv og familien. Flere NRK snakket med, turte ikke stå fram i media. Erna Hagensen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, sier både truslenes karakter og omfang er mer alvorlig nå enn før.

Norsk Arbeidsmandsforbunds beskrivelse av et stadig mer brutalisert arbeidsliv er til å kjenne igjen. De siste åra har en rekke saker vist at sosial dumping, kriminelle nettverk og svakere organisering, utgjør en trussel mot det etablerte og seriøse arbeidslivet. Verst er det trolig for ansatte i bygg- og anlegg, samt renholdsbransjen.

Sentrene for bekjempelse av arbeidslivskriminalitet, regjeringens prestisjeprosjekt, forsøker å rydde opp, men de store resultatene uteblir. Ulovlig innleie, ulovlig overtid og brudd på arbeidstidsbestemmelser er sørgelig vanlig. Det samme er skatteunndragelse og andre lovbrudd. Varslere trues. Noen på livet.

Den dårlige tilstanden går på samfunnslivet løs: Skatt unndras i milliardbeløp, konkurransekraften svekkes, tilliten faller, og arbeideres rettssikkerhet settes under press. De eneste vinnerne i et uorganisert og useriøst arbeidsliv, er de kriminelle.

Trusler mot ansatte og tillitsvalgte er en uting på linje med trusler mot politikere og journalister, og bør møtes med samme alvor. Hvis arbeidstakerorganisasjoner, en av bærebjelkene i det norske samfunnet, trues til stillhet, settes hele systemet i fare.

Men problemet kan ikke bare bekjempes med tilsyn, politi og rettsvesen. Det økende omfanget er et varsko om hvilke problemer lav organisasjonsgrad og svekket arbeidermakt i ytterste konsekvens kan få. En svak fagforening, er en utsatt fagforening. Og i et slikt farvann tar kriminelle aktører seg til rette.

Selv om skandaløse tilstander i denne delen av arbeidslivet skader flere enn bare de som jobber der, er det fagarbeidere og ufaglærte som er hardest rammet. Dersom vi ikke får bukt med problemene, risikerer vi at kriminelle og useriøse aktører skaper et større klasseskille i arbeidslivet enn vi vil være bekjent med. Bedre beskyttelse i lovverket og økt organisasjonsgrad vil hjelpe. En betalingsvilje i folket til å velge seriøse aktører, like så.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!