En trygg havn?

Med de siste kidnappingene er det mye som tyder på at situasjonen i flyktningleiren i Dadaab vil bli ytterligere forverret.

FRIGITT I GÅR: Hjelpearbeiderne Qurat-Ul-Ain Sadazai, Glenn Costes, Steven Dennis og norske Astrid Sehl  ble satt fri etter kidanpping i går her lander de på Wilson-flyplassen i Nairobi. (AP Photo/Sayyid Azim)
FRIGITT I GÅR: Hjelpearbeiderne Qurat-Ul-Ain Sadazai, Glenn Costes, Steven Dennis og norske Astrid Sehl ble satt fri etter kidanpping i går her lander de på Wilson-flyplassen i Nairobi. (AP Photo/Sayyid Azim) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FLYKTNINGLEIRENE i Dadaab i Kenya ble etablert av FN i 1991 for å by på en trygg havn for flyktninger fra konflikten i Somalia. Kidnappingen av hjelpearbeidere fra Flyktninghjelpen på fredag, må ses i lys av den manglende sikkerheten for flyktninger, sikkerhetspersonell og hjelpearbeidere i Dadaab.

I går ble de fire hjelpearbeiderne satt fri, og de er heldigvis i ganske god form etter forholdene. Kenyanske og somaliske sikkerhetsstyrker samarbeidet om redningsaksjonen, sammen med den lokale Ras Kamboni-militsiaen. Dette viser at Kenyas invasjon i Somalia i oktober i fjor har gjort det vanskeligere for kidnappere å passere sikkerhetssonen den kenyanske hæren etablerte i grenseområdene. Men samtidig er den fryktelige sikkerhetssituasjonen i Dadaab en direkte konsekvens av Kenyas militære operasjoner i nabolandet.

Nyheten om kidnappingen var derfor rystende, men ikke særlig overraskende. Hjelpearbeiderne har utvilsomt svært krevende og utrygge arbeidsvilkår, men for den halve millionen flyktninger som bor i Dadaab, er slike vilkår hverdagsliv. Dadaab-leirene ligger i det nordøstlige Kenya, i en provins der etniske somaliere grep til våpen for løsrivelse 1963-1967 («shifta-krigen»). Dette er den historiske bakgrunnen for mangelen på sikkerhet i regionen, og dette har også påvirket leirene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer