Barselbølgen i norsk litteratur

En tsunami av brystmelk treffer bokmarkedet denne høsten

Litteraturen har blitt navlestrengbeskuende, og resultatet er foreløpig nedslående.

STORT: Det å få barn er en altoppslukende opplevelse. Men det blir ikke nødvendigvis god litteratur, mener Dagbladets bokanmelder Endre Ruset. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
STORT: Det å få barn er en altoppslukende opplevelse. Men det blir ikke nødvendigvis god litteratur, mener Dagbladets bokanmelder Endre Ruset. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Samtidslitteraturen er blitt samlivslitteraturen og selvhjelpslitteraturen.

Fjorårets mest catchy diktsamling, Kristin Storrustens «Barsel», ble en poesiprolog til den store barselbølgen av skjønnlitterære bøker. Denne høsten treffer de bokmarkedet som en tsunami av brystmelk, som Klassekampen skrev om i artikkelen «Barselromanene kommer» 23. juli.

Dette burde i utgangspunktet være gode nyheter.

For har vi ikke fått nok skildringer av middelaldrende menn som flytter tilbake til hjembygda og spionerer på barndomskjæresten i nabohuset? Nei. Det har vi ikke. Den utstrakte utilstrekkeligheten, som karakterene i norske samtidsromaner bruker så mye tid på å reflektere over, lever i beste velgående også i barselbølgen.

I Mikkel Bugges «Du er ny» får en irettesettelse om en sukkerskål den kvinnelige hovedpersonen til å synke ned i barndommens traumer, løpende gjennom brennesler. I romanen «Barnet» av Kjersti Skomsvold handler det nokså likedan om sårbarhet og mangelfullhet. Om det som var og som kunne ha blitt. Om å ønske seg et rom for seg selv, bort fra alt sammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer