En tur under korken

Arcus åpner dørene for å lære deg mer om vin og brennevin.

(Dagbladet.no): - Vi ønsker å lære folk om smak, kultur og vin. I tillegg til å dele smak og sanselige opplevelser, sier fagsjef Frithjof Nicolaysen til Dagbladet.no.

Nicolaysen er en av Norges fremste vinkjennere og naturligvis en lidenskapelig vinentusiast. Jobben han er kort sagt å sørge for at vinen som Arcus kjøper inn er av god kvalitet.

- Men for oss er det også viktig å sørge for at nordmenn liker vinen og at de kjøper den.

En annerledes kveld

Nå har han i tillegg jobbet med oppstarten av Arcus Opplevelse, et nytt tilbud fra Arcus, der du får være med inn i vinfabrikken. De tilbyr en kveld med film, omvisning og smaksprøver.

Fra og med i morgen kan du booke omvisning med eller uten middag etterpå. Arcus har tenkt seg bedrifter, bursdagslag og vinklubber som kunder, men er åpen for alle. I utgangspunktet ønsker de ikke større grupper enn 30 personer.

- Du kan velge mellom vintur og brennevinstur. Vinen lager vi ikke selv, men vi tapper, kvalitetssikrer og utvikler vin. Brennevinen lager vi selv, så der vil folk blant annet få besøke destilleriet, sier Ian Skattum, som er ansvarlig for Arcus Opplevelse.

Smak, smak og smak

 KVALITETSKONTROLL:Sensoriske tester foregår ved at flere personer lukter på kjente aromaer og så sammenligner dem med hva vinen lukter. - Det er viktig med en kvalitetskontroll av vinen med mennesker, ikke bare maskiner, sier Nicolaysen. Foto: Henning Lillegård/ Dagbladet
KVALITETSKONTROLL:Sensoriske tester foregår ved at flere personer lukter på kjente aromaer og så sammenligner dem med hva vinen lukter. - Det er viktig med en kvalitetskontroll av vinen med mennesker, ikke bare maskiner, sier Nicolaysen. Foto: Henning Lillegård/ Dagbladet Vis mer

På vinturen lærer du mye om smak og hvordan vi kjenner ulike smaker. Du lærer om produksjonen, kvalitetskontroll og tapping.

Med besøk på lageret, laboratoriet og tapperiet får du et godt innblikk i veien fra drue til flaske i polets hyller.

- Vi transporterer vinen til Norge i store volum. Så må vi blant stabilisere vinen og filtrere. Til en hver tid har vi mange millioner liter vin på lager, som så blir tappet på papp eller flaske i tapperiet, sier Nicolaysen.

Fagsjefen deler mer enn gjerne sin kunnskap og entusiasme. Han forteller og forklarer om aromaer, hvordan oksygen kan ødelegge vinen og ikke minst luktesansen vår.

- Lukt er 80 prosent av smaksopplevelsen vår. Det er viktig å formidle til folk at dette er en viktig del av opplevelsen av en vin. Ellers er turen veldig tilpasset kundene, vi skal prøve å svare på alle spørsmål og det viktigste er en god opplevelse, sier han.

Destillering og krydder

Norges eneste destillatør Halvor Heuch er omviser på brennevinsturene. Arcus produserer selv brennevin som vodka, aquevitt og gin. Og de gjennomgår ulike prosesser.

- På brennevinsturen vil man også besøke destilleriet og krydderrommet, der man setter sammen unike smaker, sier Nicolaysen.

1. april lanserer Arcus nye hjemmesider med informasjon om ulike tema for turene. Som en avslutning på omvisningen kan man bestille middag. Menyen spesialtilpasses slik at vin og mat passer sammen.

- Vi er ikke et selskapslokale og vil avslutte turene rundt kl. 22. Vi ønsker å tilby gode smaker, en lærerik opplevelse og ikke minst en hyggelig kveld, sier Ian Skattum til Dagbladet.no.

Bilder

Viner som ikke blir lagret lenge på fat, det vil si de fleste vinene nordmenn kjøper, blir filtrert og stabilisert hos Arcus.

Hygiene er ekstremt viktig, mange bakterier kan ødelegge vinen. - Men den blir ikke helseskadelig, understreker Frithjof Nicolaysen. - Den blir bare mindre god.

På laboratoriet blir vinen testet kjemisk og sensorisk. Luktesansen utgjør 80 prosent av smaksopplevelsen og er derfor svært viktig for Arcus.

ANALYSERER: Arcus analyserer ofte vin på oppdrag fra publikum. - Det hender leger spør om den kjemiske sammensetningen fordi de har pasienter med allergier. Eller personer med cøliaki lurer på om whiskyen inneholder gluten, sier Nicolaysen.

KJØP BILLIG: Billige glass er minst like bra som dyre, mener fagsjefen. - Kunstglass er ofte helt ubrukelige til vin, det vitkige er formen.

FAT PÅ FAT:Vinen fraktes i store volum inn til Norge, Arcus presser oksygen ut av vinen før den pumpes over på store lagringstanker i kjelleren.