Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En tv-serie med smellvakre lesber?

Det hadde vært noe.

TYPISK WEST HOLLYWOOD: Sjette og siste sesong av «The L Word», med Jennifer Beals i hovedrollen, starter i kveld på TV3.
TYPISK WEST HOLLYWOOD: Sjette og siste sesong av «The L Word», med Jennifer Beals i hovedrollen, starter i kveld på TV3. Vis mer

|||I 1999 prøvde Ilene Chaiken å få produsenter i Hollywood til å bite på en idé: En tv-serie med utgangspunkt i hennes eget liv som lesbisk mor. Ingen bet på.

Responsen var: «Ville det ikke vært fint hvis vi levde i en verden der denne serien hadde vært mulig å lage?» Et par år seinere prøvde hun igjen. Nå ble ideen mottatt med begeistring og i 2004 var det premiere på «The L Word» — både kritikere og publikum var over seg. Noe hadde skjedd i mellomtida, men jeg lar andre greie ut om hvem som har skylda for at det ble hipt å være lesbisk.

Selv ble Chaiken — som ikke er pen nok til å være med i serien — «the poster child for dykes», ifølge hennes egen beskrivelse i The New York Times i 2005. En eldre kvinne reise seg i salen under et seminar og sa: «You are performing a public service. You're not just creating television. You are saving lives.»

Jennifer Beals
Personlig ble jeg ikke sittende og se på «The L Word» fordi jeg er ekstremt opptatt av hvordan lesbiske kvinner lever. Jeg var muligens fascinert av hvordan smarte, velartikulerte og supertrendy lesbiske kvinner lever i visse deler av Los Angeles, men først og fremst ville jeg hvile mitt flakkende heteroblikk på Jennifer Beals.

Hun hadde riktignok byttet ut leggvarmerne med dyre dresser, men det var lite som tydet på at 20 år var gått siden «Flashdance».

Beals' rollefigur, Bette Porter, drev et kunstsenter og i kretsen rundt henne ble vi kjent med en rekke trendy lesber i hippe yrker, de fleste av dem over gjennomsnittlig pene. Hva var dette for slags glansbildefalsk fantasiverden? Typisk Hollywood, liksom.

Mer presist ville det være å kalle «The L Word» typisk West Hollywood, som er en av de mest folkerike «homselandsbyene» i USA.

Såpas logikk
Serien er selvsagt blitt kritisert for valg av skuespillere, med det formål å øke andelen mannlige seere, en anklage Ilene Chaiken har møtt med å si at hun gjerne kan gjøre den enda mer sexy hvis hun blir bedt om det.

«The L Word» er underholdning, det vil si at pene mennesker forelsker seg, har sex, krangler, skiller lag, har sex igjen, gjerne med hverandre. Dette er såpeseriens logikk og den gir lite plass til å diskutere ulike ekteskapslover.

I kveld starter sjette og siste sesong på TV3. La meg pirre nølerne blant dere på tradisjonelt unisexvis: En av jentene blir drept.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media