- En tynn suppe

Slik omtaler andre forskere studiene som skal gi «god vitenskapelig dokumentasjon» for muskelbehandlingen som tilbys på Nomi Oslo AS.

VIL FÅ DOKUMENTASJON: Klinikken Nomi Oslo AS vil delta i en norsk studie om effekten av behandlinger med elektromagnetiske impulser. Da vil de få et godt grunnlag for en opplyst diskusjon, sier medisinsk ansvarlig ved klinikken, Karim Sayed. Foto: Skjermbilde: NRK
VIL FÅ DOKUMENTASJON: Klinikken Nomi Oslo AS vil delta i en norsk studie om effekten av behandlinger med elektromagnetiske impulser. Da vil de få et godt grunnlag for en opplyst diskusjon, sier medisinsk ansvarlig ved klinikken, Karim Sayed. Foto: Skjermbilde: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi skal ha Nordens bredeste tilbud av behandlinger med en vitenskapelig dokumentert effekt», hevdet Nomi Oslo AS med brask og bram i lanseringen av klinikken torsdag for halvannen uke siden.

Men er det egentlig vitenskapelig bevist?

I pressemeldingen, som nå er slettet, skrev Nomi Oslo at de vil tilby «siste versjon av metoden Emsculpt, som studier har vist bygger 25 prosent muskelmasse og forbrenner opp til 30 prosent fett på de områdene som behandles.»

- Hvis dette apparatet hadde fungert, så hadde jo ikke fedme eksistert. Da kunne du ligget på sofaen og slanket deg, sier Ulrik Wisløff, professor i treningsfysiologi ved NTNU og leder ved CERG (Cardiac Exercise Research Group).

Stormen som kom mot kjendistrioen etter bruken av ordet «kvinnehelse» i lanseringen av klinikken, førte til at Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord trakk seg fra klinikken sist tirsdag. De beklaget sammenblandingen i etterkant. Ansvarlig lege Karim Sayed tok over ansvaret for klinikken alene, og den skal åpne som planlagt i oktober.

HARD DOM: Den ene av studiene som er gjort på effekten av apparatet EmSculpt, framstår som ren reklame, sier professor Ulrik Wisløff ved NTNU. Foto: Leikny Havik Skjærseth/ Nasjonalforeningen for folkehelsen / NTB
HARD DOM: Den ene av studiene som er gjort på effekten av apparatet EmSculpt, framstår som ren reklame, sier professor Ulrik Wisløff ved NTNU. Foto: Leikny Havik Skjærseth/ Nasjonalforeningen for folkehelsen / NTB Vis mer

- Ansatt i firmaet

Wisløff har gått gjennom den siste forskningen av EmSculpt for Dagbladet.

- Jeg må si det er en tynn suppe. Studieforfatterne er stort sett konsulenter, foredragsholdere eller ansatt i firmaet som produserer dette apparatet, sier Wisløff og understreker:

- Her er det lite til ingen dokumentasjon på effekt.

Studiene er heller ikke såkalt randomiserte – hvilket vil si at én gruppe får behandlingen, og en annen får noe annet.

- Alle får behandlingen. De som tester deltakerne før og etter, vet hva slags behandling de har fått. Det er altså ikke en såkalt blindet studie, forklarer Wisløff.

EmSculpt, som altså er noe de tilbyr som «vitenskapelig dokumentert» ved Nomi Oslo AS, er «puter» med elektromagnetiske impulser som skal føre til sammentrekninger i musklene. På den måten skal de bygge muskler, og brenne fett. «Putene» legges gjerne på magen eller rumpa – og skal på den måten «punkt-trene» eller «punkt-brenne» fett på ønsket område.

På Nomi skal de også tilby en stol som trener bekkenbunnen hos kvinner ved hjelp av liknende elektromagnetiske impulser.

Fellesbetegnelsen for teknologien er High Intensity Focused Electro-Magnetic Technology (HIFEM).

«20 000 situps»

Nomi Oslo skrev i pressemeldingen at «Magasinet Esquire nylig beskrev hvordan en behandling på magen (med EmSculpt, journ anm.) tilsvarer 20 000 situps.».

Det er helt feil, mener idrettsprofessor Truls Raastad. Han er professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole (NIH) og ekspert på styrketrening.

HELT FEIL: Å oversette antall elektrikske stimuli til antall repetisjoner, blir helt feil, mener idrettsprofessor Truls Raastad ved NIH. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELT FEIL: Å oversette antall elektrikske stimuli til antall repetisjoner, blir helt feil, mener idrettsprofessor Truls Raastad ved NIH. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Å oversette antall kontraksjoner til antall repetisjoner, er en ordentlig feiltolkning. De kontraksjonene er ikke like sterke eller langvarige som når du gjør situps, sier han til Dagbladet.

Han forklarer at selv om slike elektrisk stimulerte sammentrekninger i prinsippet kan fungere, er det ett problem:

- Problemet er at det er så svake kontraksjoner, at det gir mindre treningsstimuli enn den viljestyrte, sier Raastad.

Ansvarlig lege ved Nomi Oslo, Karim Sayed, henviser til den svenske importøren Victus for å svare på dokumentasjonen på behandlingen. Klinikken har så langt ikke fått maskinen, og ikke fått tatt den i bruk.

- Skal studeres

- Nomi Oslo skal inngå i en norsk studie om effektene av behandlingene, så vi får etter hvert masse godt grunnlag for en opplyst diskusjon, sier Sayed til Dagbladet.

Fred Helgesen, medisinsk rådgiver hos Victus Medical AB, svarer på vegne av selskapet i en e-post til Dagbladet.

- Jeg er enig i at det er en mangel på randomiserte studier for teknikken og BTLs Emsculpt NEO-maskin. Det er ingen tradisjon innen estetisk medisin globalt for å utføre randomiserte studier, skriver han.

Ifølge ham finnes det i Skandinavia rundt 20 klinikker med produkter med BTLs teknologi, som finnes i produktene Emsella, Emsculpt og Emsculpt NEO.

- Min ambisjon som medisinsk ansvarlig for Victus Medical er å sammen med dem som benytter BLTs apparater framover skape bedre studier, forteller Helgesen.

KVINNEHELSE: Karim Sayed stilte torsdag opp på NRKs «Debatten» etter bråket om klinikken Nomi Oslo, hvor han er ansvarlig lege. Vis mer

Målt med spørreskjema

I basen over publiserte, medisinske studier, PuMed, er det listet opp flere studier av slike elektromagnetiske impulser (HIFEM). Blant annet en studie med 22 personer som viser svært god effekt på magen, en annen viser like god effekt på rumpa til 75 personer og en studie viser god effekt på armer hos 20 personer.

Studien av effekten på rumpa med 75 personer, er evaluert med «før-etter»-bilder, samt et spørreskjema om hvorvidt kunden er fornøyd.

Studiene av EmScuplt er altså langt unna gullstandarden på forskning, som er klinisk randomiserte, kontrollerte og blindede studier.

- De har ikke sammenliknet med noen ting, som trening eller kosthold. De vet heller ikke hva personene gjør ellers – trener de for eksempel ekstra eller spiser de sunnere? Det er kjent at om du er med i en studie der du forventer å få en effekt, så endrer du ofte kosthold, du endrer treningsrutiner og er flink i den forskningsperioden, sier Wisløff og presiserer at det ikke er kontrollert godt for slike andre effekter i studiene.

Fred Helgesen hos den svenske importøren, mener at når det gjelder muskulær påvirkning og effekt av teknologien HIFEM, så finnes det «overbevisende dokumentasjon».

- Hvordan effekten oversettes til klinisk relevans, gjøres som oftest gjennom spørreskjema. Slik er det med all estetisk medisin. Mengder av fornøyde pasienter gir dermed støtte til at metoden har effekt, mener Helgesen, som er spesialist i urologi og allmenn kirurgi

Må bevege deg

Wisløff ved NTNU har følgende dom over apparatet:

- Det er nok ikke så viktig for helsa til folk, sier han spøkefullt.

Men er det egentlig mulig å brenne fett hvis ikke pulsen øker?

- Nei, det tror jeg er minimalt. Du må ha større muskler involvert enn det du klarer å stimulere her. Fettforbrenning krever oksygen. Det er nok dessverre ikke så enkelt, svarer Wisløff.

For å forbrenne fett, må du bevege deg og kjenne at pusten blir tyngre.

Også Truls Raastad ved NIH understreker at studiene han har sett av slike «electromagnetic field» er av dårlig kvalitet.

- Det er relativt gode endringer studiedeltakerne rapporterer, men det er ikke randomiserte og kontrollerte studier, så det er vanskelig å si om det er reelt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer