En typisk ungdomsbok fra vår tid

Johan Harstad: «Darlah — 172 timer på månen».

SKREKKTHRILLER: Johan Harstads thriller-roman om en månelanding har vunnet Dagbladet og nettstedet Ubok.no sin kåring av tidenes beste norske ungdomsroman. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKREKKTHRILLER: Johan Harstads thriller-roman om en månelanding har vunnet Dagbladet og nettstedet Ubok.no sin kåring av tidenes beste norske ungdomsroman. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: • Her er tidenes beste norske ungdomsromaner • Intervju med Johan Harstad • Ingvar Ambjørnsen vant publikumskåringen

JURYOMTALE: Mange med meg anser rogalendingen Johan Harstad som en av samtidens aller viktigste forfattere. Han debuterte bare 22 år gammel med den kritikerroste prosasamlingen «Herfra blir du bare eldre» (2001), fulgt opp året etter av den slående gode novellesamlingen «Ambulanse».

Det virkelige gjennombruddet, også internasjonalt, kom med romanen «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» (2005).

Den handler om den evige toer Buzz, som kom i skyggen av Neil Armstrongs første skritt på månen. Dystopien «Hässelby» er en selsom roman om Albert Åberg som voksen. Harstad har også skrevet flere teaterstykker, blant annet det fantastiske fem hundre siders lange dramaet «Osv» (2010), der han med desperat røst hamrer løs på verdens ondskap.

Nå står altså denne multibegavelsen bak verket som er kåret til tidenes ungdomsroman. Det er hans hittil eneste utgivelse i sjangeren. Boka var opprinnelig et bestillingsverk fra Stavanger 2008, der 5000 eksemplarer ble gitt gratis til niendeklassingene i Rogaland. Harstad mottok Brageprisen for den kritikerroste boka, som også er lansert internasjonalt, slik det er med resten av Harstads forfatterskap. I likhet med  mange av samtidens ungdomsromaner, er dette også en bok for voksne lesere — en såkalt crossover - og da den kom i pocket, ble den utgitt som ordinær voksenroman.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer