Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Våpeneksport:

En uansvarlig regjeringsplattform

Det er mange positive trekk i den nye regjeringsplattformen. Men en mer ansvarlig norsk våpeneksport er dessverre ikke ett av dem.

UANSVARLIG PLATTFORM: Jeløya-plattformen peker på et ønske om en strengt, tydelig og stabilt rammeverk for kontroll på våpen og ammunisjon. Men det er dagens «strenge» regelverk som har tillatt salg av militært materiell til blant annet Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emirater, Kuwait og andre land i koalisjonen som bomber skoler og sykehus i Jemen, skriver Changemaker og Redd Barna.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UANSVARLIG PLATTFORM: Jeløya-plattformen peker på et ønske om en strengt, tydelig og stabilt rammeverk for kontroll på våpen og ammunisjon. Men det er dagens «strenge» regelverk som har tillatt salg av militært materiell til blant annet Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emirater, Kuwait og andre land i koalisjonen som bomber skoler og sykehus i Jemen, skriver Changemaker og Redd Barna. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har gjentatt til det kjedsommelige at Norge har et av de strengeste regelverkene for våpeneksport. Til tross for en 465 prosents økning i eksporten til landene som kriger i Jemen siden 2014, mener regjeringen at det for det meste er liten eller ingen risiko for at norsk militært materiell eller strategiske varer blir brukt i krigføringen. En brutal krigføring som har vært med på å skape det FN nå kaller verdens verste humanitære katastrofe, hvor skoler og sykehus bombes, og tusenvis av uskyldige barn blir drept.

Vi er ikke beroliget. Ingen av krigens parter bør få kjøpe krigens virkemidler. Det burde være soleklart at den nye regjeringen må stoppe all eksport til disse landene for å være fredsnasjonen og den humanitære stormakten Norge verdig.

Det er derfor overraskende og svært skuffende at regjeringen opprettholder status quo i den den nye regjeringsplattformen. Og siden den nye regjeringen ikke ser ut til å ta grep for å sikre større kontroll på norsk militært materiell, må opposisjonen på Stortinget ta ansvar.

Ja, plattformen peker på et ønske om en strengt, tydelig og stabilt rammeverk for kontroll på våpen og ammunisjon. Men den sier ingenting om hva dette innebærer eller hvordan regjeringen skal kontrollere salg av alt annet militært materiell som et fungerende militære eller krigende part er avhengig av.

Utstyr som ikke inkluderes i regjeringens ønske om et «strengt, tydelig og stabilt rammeverk» kan blant annet være kjøretøy og høyteknologiske kommunikasjonssystemer. Det er dagens «strenge» regelverk som har tillatt salg av militært materiell til blant annet Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emirater, Kuwait og andre land i koalisjonen som bomber skoler og sykehus i Jemen.

Det er uakseptabelt at en norsk regjering gjemmer seg bak fremtidige internasjonale prosesser istedenfor å ta ansvar, her og nå, for hvor norske kuler, krutt og kommunikasjonsutstyr havner.

I regjeringsplattformen skriver Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet at «Regjeringen vil arbeide aktivt på internasjonale arenaer for å skape enighet om felles format og norm når det gjelder sluttbrukerdokumentasjon og reeksportforsikringer av norsk militært materiell.»

Det er hult å si at vi skal arbeide for en felles norm når Norge per dags dato er blant landene som er med å trekke standarden ned. Flere av landene i NATO, deriblant Tyskland og USA, lemper ikke på dokumentasjonskravene ovenfor NATO-allierte. Det gjør Norge.

Senest i 2016 skrev Stortingets utredningsseksjon at «det ser det ut til at Norge har et betydelig større spillerom enn det vi hittil har brukt når det gjelder å utforme krav til våpenkontroll, sluttbrukererklæringer og kontrollregimer».

Den blågrønne regjeringen har foreløpig sagt sitt. I morgen er det Stortinget og utenrikskomiteens tur. Vi forventer at komiteen tar grep. Et strengt eksportregelverk må i praksis innebære at Norge stanser salg av alt militært materiell og flerbruksvarer til alle landene som er ansvarlig for grove forbrytelser mot barna i Jemen.

Dette må også få konsekvenser for fremtidig eksport, så vi slipper igjen å risikere å være delansvarlig for krigsforbrytelser som er utført ved hjelp av norske våpen eller forsvarsmateriell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!