«En ubehagelig person å grave i»

Elisabeth Skarsbø Moen har skrevet bok om Carl I. Hagen.

(Dagbladet.no): - Han kan være en ganske ubehagelig person å grave i. Han kan bruke ganske tøffe metoder og få deg til å føle deg uvelkommen. Men etter hvert ble han så fascinerende for meg, sier Elisabeth Skarsbø Moen til Dagbladet.no. 

Hun har skrevet den uautoriserte Carl I. Hagen-biografien «Profet i eget land». Hovedpersonen og kona Eli har ikke sansen for boka, og mener Moen bare er ute etter å sverte politikeren.

- Skjønner du at de er kritiske til boka?

- Jeg forstår at det sikkert oppleves som ubehagelig å ikke ha kontroll over sin egen biografi, men jeg opplever også Hagen som veldig profesjonell. Han anerkjenner at jeg har rett til å skrive boka, sier VG-journalisten til Dagbladet.no.

Privatlivet viktig

- Forfatteren er en fiendtlig innstilt journalist som har vært ute etter meg i mange år, har Hagen sagt til Dagbladet om boka.

- Han har aldri prøvd å stanse noen, det skal han ha. Han er jo også tilhenger av tanken om at privatlivet til politikere er viktig for offentligheten, fordi det handler om tillit, mener Moen.

I boka går forfatteren ved flere tilfeller inn i Hagens hode.

UTEN HAGENS HJELP Elisabeth Skarsbø Moen har skrevet biografi om Carl I. Hagen. Hun forteller at det ikke har vært vanskelig å få ut informasjon om Hagen. - Han har stort sett bare fiender igjen, sier hun. Foto: NINA HANSEN

UTEN HAGENS HJELP Elisabeth Skarsbø Moen har skrevet biografi om Carl I. Hagen. Hun forteller at det ikke har vært vanskelig å få ut informasjon om Hagen. - Han har stort sett bare fiender igjen, sier hun. Foto: NINA HANSEN Vis mer

«Jeg vant! Jeg vant! jublet det inne i ham da han forlot studio,» skriver hun for eksempel om lokalvalget i 1979.

- Der jeg gir meg ut for å vite hva han har tenkt, så er bygget på ting han har fortalt. Jeg har valgt å stole på det han har sagt i selvbiografien «Ærlighet varer lengst» fra 1984 og i intervjuer.

Galant

- Hvor viktig er det å skrive om ham som privatperson?

- Jeg synes det er kjempeviktig for å forstå politikken hans. Han er så antiautoritær og antielitistisk og har en utrolig vilje til å stille seg på utsida av establishment. De fleste politikere blir etter hvert innlemmet i miljøet og behandlet godt av alle. Carl I. Hagen er også hyggelig person på Stortinget, men han er hele tida villig til å stå på utsida. For å ønske deg selv i en sånn posisjon må du ha noe sterkt i deg, mener Moen.

- Liker du ham?

- Jeg har i hvert fall respekt for ham. Og jeg har opplevd hvor galant og hyggelig han kan være i selskapssammenheng. Det er jo umulig å mislike.

- Hva har du lært om Hagen i denne prosessen?

- Hvor mye en enkeltpersons personlighet og vilje kan forandre historien. Fenomenet Frp kan ikke forklares på noen annen måte, uten Carl I. Hagen hadde partiet aldri vært så populært.

DRIVKRAFT: - Hagen må være den mest interessante politikeren vi har. Han har en så sterk drivkraft og intensitet, mener Elisabeth Skarsbø Moen om Carl I. Hagen. FRP landsmøte. Her fra Hagens siste landsmøte som Frp-leder.