DANSET MED PRINCE: Her er Petter Stordalen på scenen og danser med Prince under pop-kongens konsert i London i 2007. Foto: Privat
DANSET MED PRINCE: Her er Petter Stordalen på scenen og danser med Prince under pop-kongens konsert i London i 2007. Foto: PrivatVis mer

- En ufattelig trist dag

Prince definerte ungdomstida til Petter Stordalen og har fulgt Christer Falck hele livet.

(Dagbladet): Petter Stordalen mottok dødsbudskapet bare fem minutter før han skulle på scenen i Ørebro i Sverige og feire åpningen av et nytt hotell.

- Dette ble nå bare en ufattelig trist dag, sier han til Dagbladet.

Han tenker tilbake til da han og en kompis flyttet hjemmefra og inn i egen kåk. De festet og danset og hørte på Prince hele natta i det huset i Porsgrunn.

- «Purple Rain» kom ut omtrent da. Jeg husker vi hadde den på vinyl og vi danset hele natta. Det var der og da alt begynte. Vi tenkte bare «this is it», sier hotellkongen.

- Det er noen låter som definerer ungdommen din og for meg var det «Purple rain». Jeg tror det er samme følelse som folk hadde da de hørte The Beatles for første gang på 60-tallet. Prince var blant de største i verden, sier han.

Danset med idolet Og i årene som gikk var Prince med Petter Stordalen hele veien. Flere ganger har de vært under samme tak når Prince har holdt konserter.

- Jeg var så heldig at jeg fikk oppleve ham på konsert flere ganger. Las Vegas var stort, men det største for meg var O2 arena i London.

TRIST: Petter Stordalen fikk dødsbudskapet om sin musikk-helt i Ørebro i Sverige, der han åpner et nytt hotell.
TRIST: Petter Stordalen fikk dødsbudskapet om sin musikk-helt i Ørebro i Sverige, der han åpner et nytt hotell. Vis mer

Året var 2007 og denne augustkvelden havnet Petter Stordalen på scenen sammen med idolet. Hele danseseansen varte i om lag ti minutter.

- Jeg var altfor opptatt med å finne rytmen, så jeg husker ikke hvilken sang vi danset til, fortalte Stordalen til Dagbladet etter konserten.

Men en ting mintes Stordalen godt:

- Jeg må innrømme at jeg følte meg høy og mørk der jeg sto på scenen, sa han.

Som Elvis Nå er han bare nedtrykt.

- Jeg digger musikk og dette er det samme for meg som det var for en generasjon siden da Elvis døde, sier han.

Da han fikk dødsbudskapet, bare minutter før han snakker med Dagbladet, sendte han umiddelbart en tekstmelding til Christer Falck.

IDOL: Fra O2 arena i London der Petter Stordalen fikk danse på scenen med Prince. Foto: Privat
IDOL: Fra O2 arena i London der Petter Stordalen fikk danse på scenen med Prince. Foto: Privat Vis mer

- Han er kjempefan og trolig den som kan aller mest om Prince i Norge.

Snek seg inn Den kjente programlederen og musikk-entusiasten har levd med Prince siden 1981.

- Det begynte med at jeg kjøpte én plate da, og så bare klikka det for meg. Siden har jeg brukt alle sparepengene mine og kjøpt alt jeg har kommet over. Alle ferier er lagt til steder der det har vært en Prince-konsert eller et annet Prince-arrangement, sier Christer Falck.

Han drev Prince fan-klubb og ga ut Prince-magasin på 80-tallet.

- Da kom de største platene og de aller største opplevelsene. Konsertene i 1987 og 1988 var store.

Men når vi spør om den største Prince-opplevelsen forteller Falck om da han sneik seg inn i privatboligen til Prince i Minnesota, USA.

- Jeg jugde meg inn i huset hans og sa jeg var sjefen for EMI i Norge. Der satt jeg sammen med EMI-sjefer fra en rekke land og så Prince spille foran noen hundre mennesker i sitt eget hus. Og så spiste vi buffet-middag. Det var helt vilt og helt uforglemmelig.

Størst Han mener Prince er den største i nyere tid.

FAN: Fra O2 arena i London. Foto: Privat
FAN: Fra O2 arena i London. Foto: Privat Vis mer

- Artisteriet er en ting, men han er også låtskriver og produsent. Han spilte like bra gitar som han sang og som han spilte piano. Han var hele spekteret.

I tillegg mener han Prince som bransjemann har revolusjonert måten å tenke forretninger på.

- Han oppfant «crowdfunding» før noen hadde hørt det ordet, sier han.

Nå håper bare Falck at de uutgitte skattene fra Prince´s hjemmestudio blir gitt ut.

- Han har sikkert spilt inn ti hele album som aldri har kommet ut. Jeg håper bare den musikken ser dagens lys.

Han visste at Prince sleit med helsa, og senest i forrige uke diskuterte han den dårlige formen til idolet med en kammerat. 

FAN: Christer Falck er kanskje Norges største Prince-fan. Hundt halsen har han symbolet som Prince skiftet navn til. Foto: Dan P. Neegaard
FAN: Christer Falck er kanskje Norges største Prince-fan. Hundt halsen har han symbolet som Prince skiftet navn til. Foto: Dan P. Neegaard Vis mer

- Han har avlyst konsert og måtte nødlande et fly på grunn av sykdom. Det at han dør i sitt eget studio er en sirkel som sluttes. Det skulle ikke forundre meg om han døde over miksebordet mens han mikset sitt siste mesterverk, sier Falck.

Pressemøte Statsminister Erna Solberg inviterte pressen til statsministerboligen i kveld.

- Jeg har hørt på musikk av Prince når jeg skal motivere meg til valgkamper og til politiske debatter, og jeg har hørt på Prince når jeg har syntes at ting har vært litt tregt og vanskelig, sier Solberg til NTB.

Statsministeren var blant de første til å kommentere nyheten om dødsfallet på Twitter, men fikk raskt følge av andre kjente navn. Utenfor statsministerboligen senere på kvelden kommenterte hun artisten og dødsfallet ytterligere.

- Prince hadde evnen til å fornye seg og treffe med sine låter. Han var spesiell for meg fordi han var enestående til å formidle, sier Solberg.

Flere ganger tidligere har hun fortalt om sitt forhold til den mangfoldige artisten som i fem tiår satte preg på musikkbildet.

- Den type musikk er del av viktige deler av din ungdomstid. Da jeg var student, da jeg møtte min mann, ja, de store øyeblikkene. Jeg hører fortsatt på Prince nesten hver dag, sier hun.

PRESSEMØTE: Statsminister Erna Solberg kommenterte dødsfallet til artisten Prince utenfor statsministerboligen torsdag kveld. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PRESSEMØTE: Statsminister Erna Solberg kommenterte dødsfallet til artisten Prince utenfor statsministerboligen torsdag kveld. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Låten «When Doves Cry» fra albumet «Purple Rain» i 1984 framhever hun som favorittlåt blant de flere tusen låtene artisten sto bak.

- Utrolig trist! Takk for musikken i mitt liv, skrev Solberg på både norsk og engelsk på Twitter etter at hun først spurte om den triste nyheten virkelig var sann.

Musikalsk anarki The Captain & Me var blant de norske artistene som hedret artisten i platesamlingen «Shockadelica», bandet spilte låta «Strollin'».
 
- Jeg kjente ikke Prince personlig. Allikevel kan jeg vel si at han var en av de jeg kjente best uten å kjenne personlig. Verdens beste vokalist, gitarist, bassist, trommis og pianist. Det var faktisk Prince som tok jomfruhinna på kassettspilleren min. Jeg husker at båndet til «Controversy» røyk og ødela den samme kassettspilleren fordi jeg spilte den så hardt og mye. Så nå føles det egentlig som jeg har mistet en barndomskompis. Og det er ganske kjipt, sier vokalist Even Vaa.
 
Bandet har gjennom flere plater utfordret den tradisjonelle popmusikken. Vaa har hentet mye inspirasjon fra Prince.
 
- Prince lærte meg å se på musikk som anarki. At noter ikke betyr noe. At man skal utfordre sekstendelene og heller lukke øynene, noe som var skikkelig befriende å høre for en selvlært, ung musiker. Han lærte meg også å ikke være redd for å prøve flere instrumenter. At det bare er å spille i vei. På hva som helst. Og det skal jeg fortsette med. Spille i vei på hva som helst, sier Vaa.

81 norske artister og band bidro på plata.

PRINCE-FAN: Vokalist Even Vaa i The Captain & Me spilte så mye Prince at kassettspilleren ble ødelagt. Til venstre gitarist Trym Hagen. Foto: Stian Haraldsen
PRINCE-FAN: Vokalist Even Vaa i The Captain & Me spilte så mye Prince at kassettspilleren ble ødelagt. Til venstre gitarist Trym Hagen. Foto: Stian Haraldsen Vis mer