LEDER

En uferdig politireform

Vil ikke gi bedre kvalitet på politiet.

SVAK REFORM:  Politidirektør Odd Reidar Humlegård.
SVAK REFORM: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det var stor lettelse og tverrpolitisk begeistring da regjeringspartiene Høyre og Frp, støttepartiene Venstre og KrF og Arbeiderpartiet kom fram til et forlik i arbeidet med politireformen. I utgangspunktet er fanfarene lette å skjønne. Et så bredt flertall sikrer at de valgte løsningene blir vanskelige å reversere i framtida. Likevel er det grunn til å helle malurt i begeret. Den tverrpolitiske enigheten er felt ned i et samledokument som preges av svært aktiv ordbruk som dekker over at dette først og fremst er en rasjonalisering av politiets organisering, ikke en ekte og dyptgående reform.

Hovedgrepene er en moderat oppfølging av den såkalte politianalysen som fastslo at norsk politi er dyrere og mindre effektivt enn politiet i andre nordiske land. Analysen konkluderte med at det bare er behov for seks politiregioner og at antall tjenestesteder bør reduseres kraftig. Politiforliket opererer med tolv politidistrikter, mens det er helt uvisst hvor mange av dagens 354 tjenestesteder som vil overleve reformen. I stedet for en sentral sanering av lensmannskontorer og politistasjoner, bygger forliket på en hybrid som skal gi kommunene innflytelse på resultatet. Nå må Politidirektoratet rådføre seg med kommunene når puslespillet om antall tjenestesteder skal legges, og misfornøyde kommuner får klageadgang til Justisdepartementet. Hvordan dette vil slå ut, er helt uvisst. Her legges det opp til masseslagsmål i den særnorske tradisjonen som kalles lokalisering. På dette punkt er det åpenbart fare for utvanning av reformens formål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer