TVISYNT: Sir V. S. Naipaul, som døde sist lørdag, ble av Edward Said kalt en «intellektuell katastrofe», mens Paul Theroux skrev en hel bok om deres havarerte vennskap. Men ikke desto mindre var hans uforsonlighet en uvurderlig bestanddel i et tvisynt forfatterskap som nok vil leve lengre enn mange andre nobelprisvinnere i litteratur. Foto: NTB Scanpix
TVISYNT: Sir V. S. Naipaul, som døde sist lørdag, ble av Edward Said kalt en «intellektuell katastrofe», mens Paul Theroux skrev en hel bok om deres havarerte vennskap. Men ikke desto mindre var hans uforsonlighet en uvurderlig bestanddel i et tvisynt forfatterskap som nok vil leve lengre enn mange andre nobelprisvinnere i litteratur. Foto: NTB ScanpixVis mer

Elsket og hatet:

En uforsonlig røst er forstummet

Det var en blanding av talent og vilje til å gå egne veier som innbragte Sir V. S. Naipaul nobelprisen i litteratur. Men han hverken skrev eller levde for å bli likt, noe som vil prege hans ettermæle.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det var ganske fascinerende å følge med på sosiale medier sist helg da meldingene om Sir V. S. Naipauls bortgang begynte å spre seg, for det er ikke mange andre forfattere i vår tid – kanskje Michel Houellebecq? – som til de grader både er blitt elsket og hatet.

Reaksjonene delte seg da også tydelig i to: på den ene siden de som hyllet ham for hans ærlighet og litterære kvaliteter, og på den andre de som repeterte de gamle, men slett ikke ubegrunnede påstandene om at han var en dårlig skjult rasist og kvinnehater.

Det er ikke mulig å ignorere noen av disse to sidene av ham hvis man skal skrape sammen noen minneord over en stor forfatter som man har fulgt med skrekkblandet fryd. Om man tåler ham eller ikke tror jeg først og fremst kommer an på hva man oppdaget først, den vakre kunsten eller den lugubre kunstneren. I mitt tilfelle var det en fantastisk reisebok fra India.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn