En ufyselig historie

«Det grovmaskede nettet» er den aller første romanen Håkan Nesser skrev om førstebetjent Van Veeteren i Maardam, og den sjette som blir utgitt på norsk.

Janek Mattias Mitter våkner en morgen med blackout. Baderomsdøra er låst, og når han bryter seg inn, finner han sin vakre kone drept i badekaret. Mitter husker ingenting, og alle spor peker i hans retning. Førstebetjent Van Veeteren i byen Maardam, et eller annet sted i Europa, blir satt på saken. Og løsningen er langt fra åpenbar.

Håkan Nesser har stor suksess med sine bøker om Van Veeterens morderjakt i den fiktive byen Maardam. «Det grovmaskede nettet» fikk Svenska Deckarakademins debutantpris da den kom i 1993.

Selv om de geografiske omgivelsene i Nessers litterære univers er fiktive, så er karakterenes psykologi velkjente trakter. Van Veeteren er den usympatiske førstebetjenten som ligger et hestehode foran sine kolleger, og leseren, i morderjakten, samtidig som han fører et stakkarslig privatliv. Kollegaen Münster er den yngre og mindre kyniske samtalepartneren som stiller spørsmålene, ikke ulikt forholdet mellom inspektør Morse og Lewis, eller utallige andre detektivpar.

Nessers bøker er befriende lite heseblesende, her går alt unna i riktig rekkefølge, og stille og rolig strammer nettet seg rundt morderen.

Helt uten halsbrekkende biljakter over tretti sider. Hvem morderen er, er ikke spesielt overraskende, men historien som rulles opp; hvorfor myrder han? er det mest fascinerende.