En uhellig allianse mot hellige krigere

På den ene siden står alliansen av de tradisjonelle dødsfiendene USA, Iran, kurdere og Tyrkia, som er Mosuls «frigjørere». På den annen side står IS med sine hellige krigere, som vil ta med seg flest mulig i undergangen.

BYEN I BRANN: IS har satt fyr på oljehull og svovel-gruver i Mosul. Foto: AP/Marko Drobnjakovic/NTBScanpix
BYEN I BRANN: IS har satt fyr på oljehull og svovel-gruver i Mosul. Foto: AP/Marko Drobnjakovic/NTBScanpixVis mer
Kommentar

Slaget om millionbyen Mosul er en ulik kamp. Vi vet allerede utfallet av slaget, men ikke hvor mye faenskap det vil medføre.

En uke etter at slaget startet ser det ille ut. Svart røyk velter opp fra byen etter at IS har satt fyr på oljeinstallasjoner, og svovel-gruver. Resultatet er at det siden helga har veltet en svart, giftig gass over store deler av Mosul. Over 1000 mennesker er behandlet på sykehus for giften som tåkelegger byen. Hensikten fra IS sin side er at den giftige røyken skal hindre framrykking for alliansen av de 30 000 soldatene som står klare til å ta seg inn i Mosul. Slaget om Mosul skal - sett fra IS sin side - koste mest mulig.

Derfor nøyer de seg ikke med å tåkelegge byen med giftig gass. Britiske og andre eksperter mener også at IS har lagre av stridsgass, blant annet sennepsgass, som kan være produsert i Mosul. I tillegg frykter internasjonale hjelpeorganisasjoner at IS vil ta sivile som gisler og bruke dem som menneskelige skjold, når alliansen rykker fram. Det meste tyder på at den militære operasjonen i Mosul vil bli veldig blodig.

Erobringen av Mosul for litt over to år siden er IS største militære triumf. Byen med nesten to millioner innbyggere ble tatt etter at den irakiske hæren forlot den sunni-dominerte byen, praktisk talt uten kamp. Offisielt er det den sjia-dominerte irakiske hæren som har kommandoen når byen nå skal tas tilbake. Men den irakiske hæren kan ikke gi ordre til de andre som deltar i aksjonen mot IS, og mye av kommunikasjonen for de framrykkende styrkene vil foregå via tolker, skriver Der Spiegel.

Amerikanske helikoptre vil sørge for overlegenhet i lufta. Men på bakken så er det de kurdiske peshmerga-styrkene og den irakiske sjia-militsen som er de militært sterke. De irakiske kurderne har sine egne interesser, og vil samarbeide med kurdere fra både Syria og Tyrkia. De har USAs støtte, og er supermaktens viktigste bakkestyrke. Den andre sterke militære enheten er den irakiske sjia-militsen som går under fellesbetegnelsen Den populære mobiliseringsstyrken. Men det litt kjønnsløse navnet kamuflerer ikke det faktum at disse styrkene er styrt av Den iranske revolusjonsgarden, den samme garden som slåss med president Bashar al-Assad og russerne, mot USA og deres allierte, i nabolandet Syria.

I tillegg til dette er det 2000 tyrkiske soldater som står i utkanten av Mosul, klare til å gripe inn, hvis det skulle tjene deres interesser. De tyrkiske soldatene er der til tross for høylydte irakiske protester, og de kan raskt komme i konfrontasjon med kurdiske militære enheter som har helt andre militære og politiske interesser i området enn det Tyrkia har.

Alliansen som rykker fram mot Mosul er en av de underligste verden har sett. Her er venner og fiender i skjønn forening, som bare har en ting felles, ønsket om å utslette et IS som vil ødelegge mest mulig på dets vei.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.