En uke for fall

Farens mangslungne forretninger gikk over styr. Det store huset i byen, Stockmansgården i Skien, ble solgt, og familien måtte flytte til beskjedne kår...

Dette er litteraturhistorien om Henrik Ibsen. Hele livet skulle han og hans diktning preges av farens fallitt. Trusselen om den økonomiske skandale truer under overflaten i flere av nåtidsdramaene, og Ibsen ble for livet preget av en trang til oppreisning.

  • Når en næringslivsleder faller i dag, er det uten skjebnesvangre litterære konsekvenser.

Dersom Bjørnstjerne Bjørnson skulle ha skrevet teaterstykket «En fallitt» i vår tid, måtte det ha hett «En fallskjerm». Det er da også et drama om hva økonomisk kappestrid og spekulasjon gjør med menneskene. Moralen i stykket er meget aktuell, den framhever jevn og sunn forretningsvirksomhet framfor stordrift og maktkonsentrasjon.

  • Dette har vært uka for fall. Dagens fall er betydelig mykere enn i grosserer Tjældes tid. Fallene skaper ikke dyrekjøpt scenekunst. Litt halloi i media noen dager, det er alt. For Åge Korsvold ble det ubehagelig med nærbilder av komfyren i børstet stål og gutterommet med jaktmotiver, men etter noen dager glir det over, og fallskjermen folder seg rolig ut.
  • To år etter avgangen fra DnB er Finn Hvistendahl i sirkulasjon igjen. Erik Tønseth ble styrtet ut i vanære fra Kværner, nå er rehabiliteringen i gang på TV2. Jan Erik Langangens næringslivsfall har alle glemt, hans største fall ble ledelsen av verdikommisjonen.
  • Tapet har også vært en litterær kilde. Det forsmedelige nederlaget i en kamp. I Don DeLillos store roman «Underworld» taper The Brooklyn Dodgers uventet mot The New York Giants i en baseballkamp 3. oktober 1951. Hele boka bygger på kampen. Når det norske fotballandslaget taper mot Ukraina, vekker det ikke raseri eller indignasjon. Nei, det er synd på dem. Spillerne må trøstes av små barn. Kampens litterære hvelving finnes bare i bankboka.
  • Det har vært en dårlig uke for de rike og berømte. Fallene har vært mange, men ingen faller fra kirketårnet og ned i steinbruddet som en byggmester Solness. Uten fallskjerm.