KOMMENTARER

Ukraina

En ukrainsk ulykke

Et bilde forteller mer enn 1000 ord. Så la oss ikke ta ordene til den ukrainske presidenten helt bokstavelig når han sier at han ikke ble presset av Donald Trump.

IKKE AKKURAT FEST: Volodymyr Zelenskyj og Donald Trump etter møtet onsdag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix
IKKE AKKURAT FEST: Volodymyr Zelenskyj og Donald Trump etter møtet onsdag kveld. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det var onsdag kveld i FN-byggningen i New York. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj møtte pressen sammen med USAs president Donald Trump, etter at de to nettopp hadde møttes for første gang. Og Trump sa noe om at han håpet Zelenskyj og den russiske presidenten Vladimir Putin kunne møtes for å snakke sammen. Mens Zelenskyj stirret tomt framfor seg med et vantro uttrykk i ansiktet. For hadde ikke nettopp han - Trump - gjort Zelenskyjs posisjon i forhold til både USA, Russland, og resten av verden, vanskeligere. Mye vanskeligere.

Jo, det hadde han. Med å sette Zelenskyj i en situasjon der han i utgangspunktet ble tvunget til å ta parti i en indre amerikansk strid, der riksrett-tiltale mot Trump nå er en realistisk mulighet. For Ukraina er spørsmålet om Trump nå er like handlingslammet overfor Ukraina, som han er overfor Russland, etter at den amerikanske presidenten ba Zelenskyj om å starte etterforsking av Hunter Biden i en telefonsamtale 25. juli. Hunter Biden er sønnen til den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, en av favorittene til å utfordre Trump i presidentvalget om litt over et år. Trump ba altså Zelenskyj om å grave opp dritt som han kunne bruke mot Biden, og stanset midlertidig utbetalingen av til sammen 400 millioner dollar, 250 av dem til militære formål.

Det var selvfølgelig uhørt, og førte til varselet fra en ansatt i den amerikanske etterretningen, som er utgangspunktet for det nye og aller alvorligste kaoset rundt Trump. Den nylig pensjonerte komikeren og TV-stjerna Zelenskyj demonstrerte uansett at han fortsatt har sine profesjonelle reflekser i orden, så han prøvde seg på en vits i sakens bedrøvelige anledning:

- Det er bedre å være på TV enn på telefonen, sa han, med et blunk i øyet, om den famøse telefonsamtalen 25. juli. En god porsjon fatalisme er tross alt en forutsetning for å overleve som ukrainer.

Men det var ikke noen vits med vitsen, den falt død til marken. For det var ikke noe morsomt å være på TV heller. Det viste TV-bildene.

Zelenskyj er av Trump i utgangspunktet satt i den situasjonen at han må velge enten å starte etterforsking av far og sønn Biden, å ta sjansen på at Trump blir gjenvalgt, eller å satse på å ha et godt forhold til demokratene, og Joe Biden, hvis demokratene vinner valget neste november. Det er en umulig situasjon for presidenten i et land som er helt avhengig av vestlig økonomisk støtte. Og av politisk støtte i krigen i det pro-russiske opprørs-området øst i landet, som har krevd mer enn 13000 liv, og der Russland støtter opprørerne.

OFFENTLIGGJORT: Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, er offentliggjort. Skjermdump: Det hvite hus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Volodymyr Zelenskyj har gitt ordre om full nøytralitet i forhold til det amerikanske politisk gjørmebadet som en sannsynlig riksrettsprosess mot Trump vil innebære. Hans håp er at Trump er så skadet av bråket rundt telefonsamtalen 25. juli at han uansett ikke kan stanse økonomisk støtte til Ukraina. Og at Zelinskyj derfor heller ikke behøver å ta noen skritt i retning av etterforsking av Joe Biden, som har mange ukrainske forbindelser fra sin tid som visepresident under Barack Obama.

Ellers gjorde skuespilleren Volodymyr Zelenskyj gode miner til slett spill, og prøvde så godt han kunne å skjule hvor mye han mislikte den situasjonen Donald Trump har satt ham i. Som han etter hvert vet så er politikk og skuespilleri beslektede øvelser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer