DEBATT

Debatt: Seksuell trakassering

En ukultur i Forsvaret som Forsvarssjefen må erkjenne

Det er grenser for hvor overrasket ledere i Forsvaret kan tillate seg å være.

UKULTUR: Når trakasserende oppførsel ikke korrigeres av dem som er vitner til den, og det ikke får noen konsekvenser for den som utfører hverdagstrakasseringa, da er det en ukultur, skriver innsenderne. Foto: Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
UKULTUR: Når trakasserende oppførsel ikke korrigeres av dem som er vitner til den, og det ikke får noen konsekvenser for den som utfører hverdagstrakasseringa, da er det en ukultur, skriver innsenderne. Foto: Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2018 ble det gjennomført en undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering blant ansatte og vernepliktige i Forsvaret (MOST-undersøkelsen).

Resultatene av undersøkelsen ble kjent denne uka. De viser at omfanget av mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret er av en alvorligere art, og langt mer omfattende, enn det medarbeiderundersøkelser og varsling har indikert tidligere.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har gitt uttrykk for at han er overrasket og forbanna over omfanget og alvorlighetsgraden av den seksuelle trakasseringa.

Selv om MOST-undersøkelsen indikerer at det har vært en betraktelig underrapportering av uønskede hendelser i Forsvaret har også tidligere undersøkelser vist at tilfeller av seksuell trakassering har vært urovekkende høye. I vernepliktsundersøkelsen fra 2017 svarer 16 prosent av jentene at de har opplevd seksuell trakassering i løpet av sin tid i Forsvaret. Det er derfor grenser for hvor overrasket ledere i Forsvaret kan tillate seg å være.

På direkte spørsmål i Dagsnytt 18 tirsdag denne uka, svarte Forsvarssjefen at det ikke er tale om en ukultur eller et strukturelt problem i Forsvaret. Han hevder det er en del «råtne egg» i organisasjonen som står bak mye av det som kommer fram i undersøkelsen. I Dagsrevyen samme kveld utdypet han at det er noen unntak blant hans ansatte som har ansvaret for denne oppførselen, og at disse må lukes bort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer