Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

En umulig oppgave

Jurymedlemmene skal være blinde som fru Justitia for alt de har sett, hørt og tenkt om Eirik Jensen utenfor lagmannsretten.

HISTORISK: Juryen under første dag av ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Saken er den siste som vil bli ført med jury i Norge. Tegning: Finn Graff
HISTORISK: Juryen under første dag av ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Saken er den siste som vil bli ført med jury i Norge. Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De får ikke lov til å diskutere saken med noen andre enn hverandre, juryen i ankesaken mot Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Før de tok plass i lagretten, måtte hver enkelt si fra hvis de hadde vært blant de 17 345 medlemmene av Facebook-gruppa «Støtte: Eirik Jensen». Det hadde ingen av dem.

«Ka i svarte? E ikkje denne gruppen nevnt i rettssalen? Det e jo her det skjer :)», skrev umiddelbart en av de mest aktive medlemmene i den konkurrerende Facebook-gruppa «Rettssak Jensen/Cappelen». Utvilsomt med glimt i øyet, men de 1158 medlemmenes diskusjon skiller seg markant fra tonen i støttegruppa, der «rettssak-gruppa» gjerne blir omtalt i lite rosende ordelag.

Engasjementet i de to gruppene speiler diskusjonen rundt politiskandalen, som i årevis har pågått i kantiner og over middagsbord landet rundt. Det er utenkelig at ingen av jurymedlemmene har deltatt i slike samtaler.

Borgarting lagmannsrett klarte ikke å stille 18 personer til lagrettelista slik de skulle, før retten ble satt i ankesaken mot Eirik Jensen tirsdag morgen. Rettens administrator Kristel Heyerdahl forsikret om at lagmannsretten har trukket «svært mange lagrettemedlemmer for å få 18», men at det rett og slett ikke var mulig å få så mange til å stille.

Selv om det er svært vanskelig å få fritak fra borgerplikten, er det mange som har gyldig frafall i den lange perioden rettssaken varer, helt fram til 1. februar. Derfor var det bare 15 potensielle jurymedlemmer på lista. Bare seks av dem var kvinner, og partene fikk derfor bare mulighet til å «skyte ut» til sammen tre menn.

Aktoratet kvittet seg med mannen de på forhånd mislyktes i å få erklært inhabil: Han gikk befalsskolen sammen med Eirik Jensen i 1976, og tjenestegjorde i Garden sammen med et av vitnene. De mente opplagt det var grunn til å frykte at han ville ha sympati for ekspolitimannen.

FØRSTE DAG: - Man blir preget av stunden, sier Eirik Jensen på vei inn i rettssalen før ankesakens første dag. Reporter: Sindre Meldalen / Video: Nina Hansen Vis mer

Forsvarerne valgte å fjerne to menn: En førtidspensjonert økonomikonsulent og en pilot. Advokat John Christian Elden vil ikke forklare hvorfor. Begge bor i alle fall i Gjermund Cappelens hjemkommune Bærum, der vi vet at politiet har hatt mistanke til storsmugleren gjennom svært mange år før han ble tatt.

12 vanlige kvinner og menn har tatt plass i juryen, men bare ti av dem skal dømme i ankesaken. Bare Annstein Garnes er garantert en plass blant dem, etter at han ble valgt av juryen til deres ordfører. Dersom ingen av jurymedlemmene blir langvarig syke eller faller fra av andre grunner, blir det loddtrekning om hvem som skal ut til slutt.

Ordførerens oppgave er å lede samtalen mellom jurymedlemmene underveis og når de skal avgjøre skyldspørsmålet. Bussjåføren har selv vært i medienes søkelys i år, som frontfigur for både velforeningen og en natteravn-gruppe i Groruddalen der han bor. Nå får han en ny viktig rolle, som leder av norgeshistoriens siste jury.

JENSEN-SAKEN: Nå er de ti jurymedlemmene, samt to vara, valgt ut. I utgangspunktet skulle det ha vært 18 fra lagrettelisten, men Borgarting lagmannsrett har bare klart å skaffe 15 personer på grunn av gyldig frafall. Dagbladets reportere forklarer hvorfor noen ble kastet ut. Reporter: Martine Aurdal og Trym Mogen / Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Jurymedlemmene er sjekket for tilknytning til både personer, myndigheter og organisasjoner involvert i saken. De skal ikke ha uttalt seg sterkt i sosiale medier om saken. I retten fikk de opplest den lange vitnelista, ingen meldte at de kjente noen.

Det er ingen garanti. Opplesningen går raskt, det er hundrevis av navn og dessuten bytter stadig nordmenn navn, for eksempel når de gifter seg. Jeg har selv som jurymedlem blitt nødt til å korrigere meg selv halvveis i en rettssak, da jeg oppdaget at jeg hadde gått på skole med et vitne fra politiet. Slikt kan lett skje også her, i løpet av de neste fem månedene og rundt 150 vitnemålene. Om tilknytningen er for nær, kan det redusere antallet i lagretten.

Den største utfordringen for juryen er imidlertid en annen. Lagdommer Heyerdahl brukte lang tid på sin formaning til lagretten. Hun rådet juryen til å skjerme seg for mediedekningen, nekte å diskutere saken med utenforstående og ikke lese om den på nett. Dommen fra tingretten er irrelevant for lagretten, så hun ba jurymedlemmene spesifikt unngå å lese den.

Som Heyerdahl sa: Forskning viser at selv om man husker fakta, er det vanskelig å huske hvor man har fått de ulike opplysningene fra. Hun slo samtidig fast at det rett og slett ikke er mulig for lagrettens medlemmer å komme «forutsetningsløse» til denne saken.

«Det er det ikke noe å gjøre med. Dermed er det viktig at dere, som oss fagdommere, nå setter til side alt dere har sett, hørt eller tenkt om saken», sa hun.

Juryen vil samvittighetsfullt forsøke å følge instruksen. Men det er en umulig oppgave.

FØRSTE DAG: Slik Dagbladet skrev i dag, ønsket Jensens forsvarere at lagmannsretten kunne gjennomføre behandlingen av Cappelens anke på én dag eller to uavhengig av Jensens sak og at Spesialenheten deretter kunne kalle ham inn som vitne mot Jensen. Nå blir han i stedet til stede hver eneste dag i retten. Reporter: Martine Aurdal og... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!