En umusikalsk roman

«Og været skiftet og det ble sommer også videre» redder seg inn for sent.

FOR LITE, FOR SENT: «Først i samtalen mellom Marita og faren som avslutter boka kan vi for alvor merke den svarte og vakre sødmen som synger innerst i teksten,» skriver vår utålmodige anmelder om boka. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FOR LITE, FOR SENT: «Først i samtalen mellom Marita og faren som avslutter boka kan vi for alvor merke den svarte og vakre sødmen som synger innerst i teksten,» skriver vår utålmodige anmelder om boka. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les intervju med Carmona-Alvarez her.

ANMELDELSE: I midten av Pedro Carmona-Alvarez' nye bok står katastrofen. På hver sin side av den brekker både boka og karakterenes liv i to. Før og etter ulykken. Den som tok med seg to av søstrene og gjorde dem til fortid - lenge før den tredje søsteren var noe annet enn framtid. Etterpå er de tre alltid uunngåelig sammen på et vis, alltid til stede. Samtidig som de aldri, aldri egentlig kan være til stede sammen.

Mot slutten av romanen oppdager faren til de tre jentene, Johnny, noen bilder i en ramme hos foreldrene sine, «et bilde av Ann og Vera og et av Marita, som i dette livet deler ramme, som i det fotografiske livet står side om side; kroppene deres likner, øynene, hendene, og så må han se vekk og det hjelper ikke å se vekk og så går han ut av rommet og lukker igjen døra».

Hvem forteller? På sett og vis er det umulige ved selve tida temaet for «Og været skiftet og det ble sommer og så videre»: fortidas knusende nærvær og fravær i nåtida; den konstante og umulige sammenfiltringen av det usamtidige og det samtidige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer