En underkjent forfatter

Jeg tar neppe munnen for full når jeg påstår at det ikke skal mange hender til for å telle dem som i dag kjenner forfatteren Sigurd Mathiesens navn, enn si har lest noen av hans tekster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han hører så absolutt til «de glemte», et litterært kuriosum for historikere og knapt nok det. Nå foreligger et utvalg av hans noveller, redigert av Knut Brynhildsvoll, professor i skandinavisk litteratur i Bonn, som også har skrevet et opplysende etterord.

Passe

Brynhildsvoll har selv tatt initiativ til utgivelsen, og han bruker sterke ord om den tilsidesatte forfatter. Han nevner ikke de seneste litteraturhistorier, han har likevel mer enn nok materiale til å illustrere den urett han mener er begått mot Mathiesen. En av hans fremste syndebukker er Harald Grieg, som i 1925 påstod at Mathiesen var «passe». «Sjelden har en forlegger tatt så grundig feil», slår Brynhildsvoll kontant fast. Etter hans syn hører nemlig flere av tekstene til «de absolutte highlights» i samtidens skandinaviske litteratur, ja, han utroper endog forfatterskapet til et av de betydeligste i vårt århundre.

Har Brynhildsvoll sine ord i behold? Jeg føler meg ikke helt overbevist om det. Det er selvfølgelig et spørsmål om estetisk smak og behag, men bevares, fortellingene til Mathiesen er guff for lesere med sans for skrekkromantikk og parapsykologisk fenomener i grenselandt mellom fornuft og galskap. Som studietur i angst og fremmedfølelse, psykotiske forstyrrelser og personlighetsspaltning påkaller de interesse den dag i dag. Men at de har den store leserappell, tillater jeg meg å tvile på. Det skyldes ikke at vi fortsatt sitter fast i tradisjonelle normer, men at formen i mangt virker alderdommelig og peker bakover mot 1800-tallet snarere enn framover mot vårt århundre. Om han nok til tider kan virke «moderne» i sin skildring av sjelelige grensetilstander, så er han det i alle fall ikke i sin stil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer