En unnskyldning forplikter

Statens bør gi D/S Hestmanden i gave til krigsseilerne og la det seile langs kysten til minne om krigsseilernes innsats under krigen.

GJØR NOE: Unnskyldningen til Anne-Grete Strøm-Erichsen (bildet) må følges opp av konkrete tiltak som viser at staten og regjeringen faktisk mener det de sier, skriver artikkelforfatteren på vegne av krigsseilerne. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
GJØR NOE: Unnskyldningen til Anne-Grete Strøm-Erichsen (bildet) må følges opp av konkrete tiltak som viser at staten og regjeringen faktisk mener det de sier, skriver artikkelforfatteren på vegne av krigsseilerne. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

På vegne av staten ba forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen 2. august krigsseilerne om unnskyldning for behandlingen norske myndigheter ga dem etter krigen. Det var en beklagelse som for svært mange krigsseilere og deres pårørende kom altfor seint. Dog bedre seint enn aldri, og forsvarsminister Strøm Erichsen skal ha anerkjennelse og takk for den formelle erkjennelse av Statens forsømmelse unnskyldningen i realiteten innebærer.

Men en slik unnskyldning forplikter, og handling teller mer enn ord. Unnskyldningen må derfor følges opp av konkrete tiltak som viser at staten og regjeringen faktisk mener det de sier. For forsvarsminister Strøm Erichsen talte ikke på egne vegne da beklagelsen ble framført under Risør Trebåtfestival. Hele Regjeringen med Jens Stoltenberg i spissen står bak, og tiden vil vise hvor alvorlig unnskyldningen var ment.

Da Stortinget 16. mai 1995 vedtok å bevare dampskipet Hestmanden var det meningen at fartøyet skulle restaureres og drives som et maritimt kulturminnesmerke over norske sjøfolks innsats under de to verdenskriger. Dette flytende, maritime minnesmerke over våre krigsseileres uselviske innsats er så langt ikke fullført. Fartøyet flyter, men ferdig er det ikke før det kan seile for egen maskin, og krigsseilermuseet er innredet om bord.

Kongeskipet Norge var i sin tid det norske folks gave til kongefamilien som takk for innsatsen i frigjøringen av landet fra nazismens terrorvelde. Skipet drives og vedlikeholdes i dag av staten, og disponeres av kongefamilien til offentlige og private formål. Dampskipet Hestmanden bør derfor, etter modell av kongeskipet, være statens og det norske folks gave til krigsseilerne som takk for innsatsen i frigjøringen av landet. Det bør i likhet med kongeskipet vedlikeholdes og driftes av staten, og seile langs kysten for å vise nåværende og kommende generasjoner hvilken betydning krigsseilerne hadde for seieren over mørkets diktaturregimer.

Neste år markeres 200-årsjubileet for grunnloven. Det planlegges en konvoi som skal seile langs kysten og ende opp i Oslo. Det er en selvfølge at Hestmanden har en framtredende plass i denne konvoien. Dette er i dag ikke mulig fordi det gjenstår en del skipstekniske arbeider. Arbeidet krever spesiell fagkompetanse, og kan ikke utføres på dugnad. Konkret oversikt over arbeidsomfang med kostnadskalkyler foreligger, prosjektet er gjennomførbart, og det som mangler er økonomiske midler til fullføring av skipet.

Hvis Staten virkelig mener alvor med forsvarsministerens formelle unnskyldning overfor behandlingen av krigsseilerne, har landets politiske ledelse nå anledning til å følge opp de vakre ord med konkret handling. Dette kan med fordel skje ved å fullføre Hestmanden som seilende museumsskip, og sikre fartøyets videre drift.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.