Vi er i utfordrende  økonomiske tider, og skatt på næringseiendom vil redusere bedrifters handlingsrom til å ansette nye mennesker og å drive innovasjonsarbeid, og det vil gjøre gründernes kår vanskeligere, skriver byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen fra Høyre om eiendomsskatt. Foto: NTB scanpix.
Vi er i utfordrende økonomiske tider, og skatt på næringseiendom vil redusere bedrifters handlingsrom til å ansette nye mennesker og å drive innovasjonsarbeid, og det vil gjøre gründernes kår vanskeligere, skriver byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen fra Høyre om eiendomsskatt. Foto: NTB scanpix. Vis mer

DEBATT

En unødvendig skatteøkning i Oslo

Å innføre kommunal eiendomsskatt på bolig og næringseiendom i Oslo er ikke en skattereform med lettelser andre steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjetil Rolness skriver i Dagbladet lørdag 5.september et innlegg som forsøker å gripe debatten om eiendomsskatt i Oslo i forbindelse med valget. Det virker imidlertid ikke som om Rolness har fått med seg hverken debattens kjerne eller de mange usikkerhetsmomentene for velgerne.

Debattens kjerne er enkel: å innføre kommunal eiendomsskatt på bolig og næringseiendom i Oslo er ikke en skattereform med lettelser andre steder. Det er en ren skatteøkning i landets hovedstad og tilflyttingsområde nummer en. Allerede nå er Oslo landets dyreste boligmarked. Å innføre eiendomsskatt vil enkelt og greit gjøre det enda dyrere å bo i Oslo. Hva gjelder skatt på næringseiendom, har for eksempel Virke, Bedriftsforbundet og NHO påpekt at å øke skatten for Oslos næringsliv nå, er feil politikk på feil tidspunkt. Vi er i utfordrende økonomiske tider, og skatt på næringseiendom vil redusere bedrifters handlingsrom til å ansette nye mennesker og å drive innovasjonsarbeid, og det vil gjøre gründernes kår vanskeligere.

Rolness opererer med Arbeiderpartiets modell for eiendomsskatt. Dette betyr at Rolness ikke har fått med seg at hverken SV eller MDG er villig til å garantere dette nivået, eller at Rødt i sitt alternative budsjett i 2015 stemte for et bunnfradrag på 3 millioner. Kun to av ti må betale, hevdet Arbeiderpartiet, og ble avslørt av TV2: bare med prisstigningsprognoser fra SSB viste det seg at raskt vil en av tre betale.

Saken har så utviklet seg ytterligere. Dagens Næringsliv skrev fredag 4.9 at skattemodellen Oslo Arbeiderparti vil innføre, kan være på kant med loven. Ifølge kommunenes organisasjon KS, vil det være lovstridig å innføre et bunnfradrag som innebærer at «de fleste» boliger slipper unna eiendomsskatt. Dagens Næringsliv viste så lørdag 5.9 at hvis halvparten skal betale skatten, må mer enn 130.000 Oslo-boliger omfattes av eiendomsskatten. Som Dagens Næringsliv skriver: «Hvis Arbeiderpartiet skal sikre at minst halvparten av boligene omfattes, må bunnfradraget settes vesentlig lavere enn de fire millioner kronene Arbeiderpartiet foreslår. Data DN har fått fra Skatteetaten, viser at bunnfradraget må senkes til mellom 2,5 og 2,6 millioner kroner for å sikre at halvparten av boligene omfattes.»

Med andre ord, hvis venstresiden vinner valget i Oslo, kan de juridisk bli tvunget til å sette et lavere bunnfradrag enn det de sier i valgkampen. Et bunnfradrag så lavt at en OBOS-leilighet i Gamle Oslo på 77 kvm får eiendomsskatt på flere tusen. Rolness raljerer med dem som korrekt påpeker at eiendomsskatt er skatt på gjeld uten fradragsmulighet, og han gjentar Oslo Arbeiderpartis argument om at de som sliter med skatten, bare «kan leie ut et rom». Nylig viste analysebyrået Menon i en rapport at over 4500 husholdninger i Oslo med samlet inntekt før skatt på under 500.000 rammes av Oslo Aps eiendomsskatteforslag. At Rolness snakker om sosial rettferdighet, og samtidig insisterer på å påføre vanlige Oslo-folk en unødvendig skatteøkning eller en ny tilværelse i et kollektiv, er rett og slett vanskelig å forstå.

For som Kommunal Rapport nylig skrev på lederplass: «Oslo trenger antakelig ikke ekstra inntekter i form av eiendomsskatt. Ifølge Kommunebarometeret fra Kommunal Rapport er Oslo blant de 100 kommunene i landet med best økonomi». Eiendomsskatt er et tiltak i krise, og der er ikke Oslo. Til tross for at byen de siste årene har opplevd en kraftig befolkningsvekst som krever at det settes av store beløp til investeringer i skoler, barnehager og kollektivtrafikk, har Oslo kommune en svært solid økonomi. Vi har lavest gjeldsgrad av de store byene. Trondheim, hvor Arbeiderpartiet har styrt i 12 år og eiendomsskatten har økt og økt, kommer dårligst ut. Samtidig ser vi at Oslo, uten eiendomsskatt, leverer velferdstjenester med bedre og bedre resultater. Ved høstens valg i Oslo har velgerne et klart valg mellom fortsatt trygg økonomisk styring uten eiendomsskatt eller sosialistisk uenighet og juridisk usikkerhet om hvor stor skatteøkningen egentlig skal bli. Godt valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer