DEBATT

Debatt: Asylbarna

En urimelig belastning for asylbarna

Jeg er bekymret for behandlingen vi gir barn som søker beskyttelse i Norge.

MINDREÅRIGE ASYLSØKERE: Tilbudet til enslige mindreårige asylsøkere under 15 kan bli like dårlig som det de eldste får, skriver barneombudet i denne kronikken. Bildet er fra Aleris omsorgsenter på Oslo vest. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten / NTB Scanpix
MINDREÅRIGE ASYLSØKERE: Tilbudet til enslige mindreårige asylsøkere under 15 kan bli like dårlig som det de eldste får, skriver barneombudet i denne kronikken. Bildet er fra Aleris omsorgsenter på Oslo vest. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har fremmet en rekke forslag som gjør livet vanskeligere for barn som søker asyl i Norge. Den samlede byrden av innstramningene er så stor at den nærmer seg diskriminering.

Barn ned i 10-11-årsalderen har kommet til Norge alene, med flere opplevelser i bagasjen enn de fleste av oss klarer å ta inn over oss. Barnefamilier flykter fra krig og elendighet, og søker trygge rammer for barna sine. I stedet for å ta dette ansvaret på alvor, møter regjeringen disse barna med så mange innstramningstiltak at det begynner å nærme seg diskriminering.

Den samlede belastningen er ikke i tråd med Norges forpliktelser etter barnekonvensjonen. Dette er de fem viktigste tiltakene og forslagene som til sammen utgjør en for stor belastning for barn som søker asyl:

1. Enslige mindreårige asylsøkere får ikke den samme omsorgen som andre barn i Norge uten omsorgspersoner. Ungdom mellom 15 og 18 år bor i asylmottak med få krav til bemanning og innhold, og forteller om konflikter og rekruttering til gjenger. Enslige mindreårige under 15 år er under barnevernet, og har et bedre tilbud enn de eldste. Nylig foreslo regjeringen lovendringer som innebærer å fjerne de fleste av standardene som de yngste har nytt godt av. Tilbudet til enslige mindreårige under 15 kan altså bli like dårlig som det de eldste får.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer