Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En usikker framtid

Perspektivmeldinga er for viktig til å unnslippe grundig debatt.

Oslo 20150108: Bilder fra NHOs årskonferanse 2015 på Oslo Rådhus. Her Kristin Clemet.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Oslo 20150108: Bilder fra NHOs årskonferanse 2015 på Oslo Rådhus. Her Kristin Clemet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Meninger

Norge står overfor store utfordringer, som innvandring, en aldrende befolkning, en hard omstilling etter oljealderen, og et mer usikkert arbeidsmarked for mange.

Det er heldigvis gode institusjoner på plass for å håndtere utfordringene. Perspektivmeldinga er en av disse. Den forsøker å spå om framtida og gir et viktig faktagrunnlag for den videre politikkutforminga.

Arbeidet med 2017-versjonen er allerede i gang. Regjeringa vil i løpet av året invitere til fire frokostmøter. Det første møte ble avholdt på fredag. Forhåpentligvis blir disse debattene mer enn spill for galleriet.

Det er tverrpolitisk enighet om at vi må øke produktiviteten, få flere i arbeid, effektivisere og bedre de offentlige tjenestene og begrense veksten i offentlige utgifter.

Derimot er det vanskelig, både fra et faglig og politisk ståsted, å avgjøre hvordan vi skal nå målene.

En sentral utfordring er å bevare den norske modellens særtrekk, med sammenpresset lønnsstruktur og sjenerøse og universelle velferdsordninger.

For å greie det, må vi kanskje akseptere kutt i enkelte ytelser, økt egenbetaling og et større mangfold i tjenestetilbudet.

Pensjonsreformen må gjennomføres, også i offentlig sektor. Skattene må vris over på eiendom og skatt på forurensende atferd, en vridning i produktiv og grønn retning. Her trenger vi tøffe politikere.

Hvordan vi skal få flyktninger, innvandrere og unge skoleslitere i arbeid, blir en nøkkelutfordring, som virkelig vil sette nasjonen på prøve. Lønnstilskudd, innslusingslønn, negativ inntektsskatt og en massiv satsing på kompetanseheving, er alle tiltak som må vurderes.

Perspektivmeldingen legger rammen for den politiske diskusjonen. Da fortjener den mer åpenhet og bedre debatt enn de foregående.

På frokostmøte fredag, kom Civita-leder Kristin Clemet med flere gode forslag. Perspektivmeldingen bør bli mer politisk, ved å vurdere konsekvensene av flere ulike modeller, som avviker mer radikalt fra dagens modell.

Hun tok også til orde for å gi SSB og Erling Holmøy, som arbeider med grunnlaget for meldinga, mer penger.

Vi trenger fagpersoner som har mulighet til å delta i den påfølgende debatten, som kan følge opp med oppdaterte analyser.

Vi støtter også kravet om å få slutt på modellmonopolet til Finansdepartementet og SSB. Det må være åpenhet om hvilke modeller og beregninger som brukes, slik at andre miljøer kan foreta sine egne framskrivninger.

Bare om vi tillater en åpen debatt om faktagrunnlaget, vil vi komme fram til de beste løsningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media