En utdøende rase

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OVERSETTELSER: Nyt den oversatte litteraturen mens du kan. Om ti år er det ikke sikkert at du kan lese bøker av mange utenlandske forfattere på norsk. Undertegnede er med sine 33 år en av de desidert yngste i Norsk Oversetterforening. Gjennomsnittsalderen i foreningen er 62 år. Tenk deg en arbeidsplass med en slik gjennomsnittsalder. Burde det ikke gått et par alarmer? Burde ikke arbeidsgiverne være engstelige for rekruttering til et yrke som er helt nødvendig for at du skal få f.eks. påskekrimmen og sommerferielektyren på norsk? Om noen år er det kanskje kun en håndfull syttiåringer som sitter og putler med oversettelse, for den yngre garden i foreningen har begynt å trekke seg ut og snuse på andre jobbmuligheter.

VI OVERSETTERE er ikke så synlige, men du kan av og til få øye på oss på tittelbladet inne i bøkene du kjøper. Da vet du at her har noen sittet og oversatt den boka du har i hendene. Vi jobber som frilansere, og som du kanskje er kjent med, så betyr det at vi ikke nyter godt av goder en fast ansatt har. Vi betaler en forsikring på rundt ti tusen kroner årlig til trygdekontoret for å få like rettigheter til sykepenger som andre, vi har selv ansvar for å legge av penger til feriepenger og pensjonssparing. Dessuten står vi for alle kontorutgiftene selv; kontorleie, papir og blekk til skriveren, pc, Internett osv. Dette er velkjent for alle selvstendige næringsdrivende, men problemene begynner å melde seg hvis man har disse utgiftene og jobber som oversetter. Grunnen til det er at vi ikke har hatt noen reell lønnsvekst siden 1992. Oppdragsgiverne våre, forlagene, mener at vår lønn skal reguleres i henhold til konsumprisindeksen, og ikke alminnelig lønnsutvikling. Vi blir med andre ord sett på som en vare, ikke som tjenestetilbydere med spisskompetanse, og vi har ikke fått ta del i den generelle velstandsutviklingen som har funnet sted de siste femten årene. Et normalt årsverk ble i 1992 lønnet med 204 600 kroner i følge Statistisk Sentralbyrå, i 2005 har det vokst til over 359 700 kroner. Og her er det vi har falt av lasset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer